Více času na podstatné

Vakuový systém sběru komunálního odpadu existuje ve více městech Evropy

09.07.2012 10:05

https://www.odpady-portal.sk/files/Priloha/hjamarby.jpgZajímavou inovativní technologii sběru komunálního odpadu dodává svým zákazníkům švédská společnost Envac. Klasické popelnice a popelářské vozy v ulicích měst nahrazuje centrální pneumatický podtlakový podzemní potrubní systém. Systém pracuje nepřetržitě a proto se smetí dostávají z ulic pryč téměř ihned po jejich vhození do sběrné nádoby. Výrobce ze Švédska uvádí, že po vybudování potrubního systému sběru komunálního odpadu se sníží potřeba odvozu odpadků o 90%.

Podle Envac je potrubní systém sběru komunálního odpadu vhodný do městských obytných čtvrtí, historických center měst, nemocnic, obchodních center, kancelářských budov, zábavních parků a letištních terminálů.

Po tom, co jsou smetí vhozené do některé ze sběrných nádob (recyklovatelné plasty, papír, bioodpad, smíšený odpad), jsou pomocí podtlaku přepravena uzavřeným systémem podzemních potrubí do vzdáleného centrálního sběrného terminálu. Zde jsou vyseparované smetí zhutňovány lisováním a následně odváženy nákladním vozidlem ke koncovým zpracovatelům.

 

https://www.odpady-portal.sk/files/Priloha/hamarby2.jpg

 

Pneumatický potrubní systém odstraňuje nevýhody klasického manuální-mechanického systému sběru komunálního odpadu v městech - zejména přeplněné popelnice, popelářské vozy způsobující dopravní zácpy v přeplněných ulicích měst během odvozu odpadků, hluk a množství výfukových plynů. Systém je hermeticky uzavřen, takže nepřitahuje drobné hlodavce a ani hmyz, navíc se kolem sběrných nádob nešíří nepříjemný zápach.

Pneumatický potrubní systém zatím nedokáže přepravovat sklo a velkoobjemových odpadů, které by mohly poškodit potrubí. Další nevýhodou tohoto systému jsou vysoké investiční náklady na jeho vybudování. Příkladem může být francouzské město Romainville, ležící v severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže (department Seine-Saint-Denis, region Ile-de-France), kde byl v loňském roce takový potrubní systém uveden do provozu. Potrubní systém ve městě Romainville zabezpečuje sběr komunálního odpadu ze dvou městských částí s přibližně 2 600 domácnostmi a 5 800 obyvateli. Systém zahrnuje 106 míst se sběrnými nádobami, 4 kilometry potrubí a centrální sběrný terminál.

Celkové náklady na vybudování tohoto potrubního systému dosáhli 10 milionů EUR, z nichž město zaplatilo 2,8 milionu EUR. Zbylá část byla hrazena z veřejných zdrojů a různých grantů. V současnosti je podle informací společnosti Envac přibližně 600 míst v 18 zemích světa, které využívají centrální pneumatický podtlakový podzemní potrubní systém sběru komunálního odpadu.

 

Města s potrubním systémem sběru komunálního odpadu:
 

Čína: Guangzhou, Datong, Shenzhen, Tianjin (Eco-City)
Finsko: Espoo (Suurpelto)
Nizozemsko: Almere
Kanada: Montreal, Quebec
Saúdská Arábie: Rijád (King Abdullah Financial District)
Španělsko: Barcelona, ​​Bilbao, Valencia, Sevilla, Cartagena
Švédsko: Brandbergen, Essinge Udde, Centralsjukhuset Karlstad, Mariatorget, Nissi Strand
Velká Británie: Londýn (Wembley City)
USA: New York (Roosevelt Island), New Jersey (Summit Plazza), Orlando (Disney World)

 

Zdroj: https://www.odpady-portal.sk (Envacgroup.com, Innovcity.com)