Více času na podstatné

Virtuse Energy: Cena emisních povolenek bude nadále růst

03.12.2015 13:00

Cena emisních povolenek, která se od léta pohybovala nad 8 eury za tunu, podle předpokladů ještě poroste. Aktuální cena je 8,6 euro a očekává se, že na konci roku bude atakovat hranici 9 eur.  Dlouhodobá predikce ukazuje, že v roce 2030 mohou povolenky zdražit až na 35 euro. To je aktuální odhad horní hranice, jejíž vývoj závisí na cenách uhlí a plynu. Na konferenci 24. Emission Trading o emisních povolenkách to dnes uvedla Pavlína Novotná, obchodní ředitelka společnosti Virtuse Energy.

Po finálním schválení legislativních zásahů v Evropské unii ve formě tržní stabilizační rezervy (MSR), je cena povolenek tažena nahoru silnou poptávkou. Zabezpečují ji stabilní zajišťovací nákupy elektráren/tepláren a spekulativní chování průmyslových podniků, které aktuálně hromadí přebytky za účelem pokrytí budoucího deficitu nebo prodeje za vyšší cenu. „Během léta cena stoupala mimo jiné kvůli velmi horkému a suchému počasí. Teplý podzim s nadprůměrnými teplotami cenu ovlivňoval spíše negativně. Koncem listopadu se cena pohybovala jen 20 centů nad letním rekordem 8,45 euro za tunu. Poslední dlouhodobé předpovědi se překlánějí k mírné zimě s teplotami okolo 1 až 2 stupňů nad normálem. Nepředpokládáme proto větší růst ceny, než který odpovídá dlouhodobému trendu,“ dodává Anatoly Stolbov, hlavní analytik Virtuse Energy.

Kromě vyšších cen v roce 2015 oproti loňskému roku lze zmínit i pokles kolísavosti ceny. Volatilita díky legislativní jistotě konzistentně klesá a aktuálně se pohybuje na zlomku svých rekordních hodnot a zhruba poloviční úrovni roku 2014. V nejbližší budoucnosti Virtuse Energy předpokládá lehké povzbuzení trhu, a to koncem prosince během vypršení futures kontraktů dec15, v období února až dubna kvůli bezplatné alokaci, termínu odevzdání povolenek a publikaci ročních verifikovaných emisí.

„Nedávné legislativní zásahy v EU ETS zaručují postupný přesun aktuálního přebytku do takzvané rezervy tržní stability. Proto v dlouhodobé predikci očekáváme, že ceny povolenek budou směřovat ke své stropové ceně, při které se ve výrobě elektřiny vyplatí emisně náročné uhlí nahrazovat čistším plynem,“ doplňuje Anatoly Stolbov.

To, k jaké úrovni se bude cena EUA dlouhodobě přibližovat, zaleží na vývoji cen uhlí a plynu. Ty se aktuálně nacházejí v klesajícím trendu, další prostor pro pokles vidí Virtuse Energy větší pro plyn kvůli prognózovanému rapidnímu růstu břidlicové těžby a vyrovnání světových cen LNG. Oproti tomu, přechod z uhlí na plyn ve výrobě elektřiny a tepla budou tlačit přes poptávku na další pokles cen uhlí a růst cen plynu.