Více času na podstatné

Vláda schválila energetický úsporný program pro malé a stření podniky i rozšíření NZÚ pro veřejné budovy

02.11.2016 12:25

Vláda dnes schválila program Program ENERG na podporu dosažení úspor energie v konečné spotřebě. Předkládaný program je jedním z politických opatření tvořících alternativní schéma dosahování každoroční úspory energie ve výši 1,5 % objemu ročního prodeje energie konečným zákazníkům. Program je určen malým a středním podnikatelům na území hlavního města Prahy.

V rámci programu bude v roce 2016 vyhlášena jedna kontinuální výzva, která bude omezena vyčerpáním alokovaných finančních prostředků nebo datem ukončení programu tj. 31.12 2020. Celková finanční alokace programu ENERG je ve výši 129 856 463 korun. Program je financován z výnosu z prodeje emisních povolenek za rok 2014. Výzva bude přispívat k naplnění cíle České republiky k dosažení úspor energie v konečné spotřebě v roce 2020 v souladu s Národním plánem energetické účinnosti.

Vláda dále schválila 2. změnu Dokumentace programu Nová zelená úsporám. Program Nová zelená úsporám (NZÚ) se podle návrhu rozšíří o nový podprogram „Budovy veřejného sektoru“ a dále dojde k aktualizaci podprogramů „Rodinné domy“, „Bytové domy“ a „Náklady státu na administraci“. Klíčovou součástí návrhu je podpora úsporám u budov ve veřejném sektoru. Nová zelená úsporám tak umožní, aby dotace na zateplování a energetické úspory dostávaly i veřejné budovy. Dosud byly určeny pro soukromé žadatele. Ministr životního prostředí Richard Brabec po jednání ujišťoval, že změna nepůjde na úkor individuálních stavebníků a nestane se, že by na ně v programu dotace nezbyly. Na zateplování veřejných budov podle něj bude moct být využita kombinace dotací z evropských fondů a zelené úsporám. Na energetické úspory ve veřejném sektoru bude vyčleněno 1,26 miliardy korun. Vedle rozšíření Nové zelené úsporám na veřejné budovy změna obnáší také více prostředků na úsporná opatření v bytových domech. Míra státní podpory se zvýší z 15–20 % způsobilých výdajů na 25–30 %. Tato změna se promítne i do snížení minimální míry vlastních zdrojů financování, které jsou po majitelích domů požadovány.

Vláda řešila i situaci v malých vodních elektrárnách v návaznosti na vyplácení podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo dokončit povolovací proces pro příspěvky na obnovitelné zdroje energie (OZE) pro malé vodní elektrárny spuštěné před rokem 2013 do konce roku. Vláda dnes schválila materiál, kterým mu to doporučuje. Jinak hrozí, že státní podniky Povodí nedostanou od příštího roku peníze. Již nyní jim vypadly příjmy z plateb na OZE za letošní leden až září v hodnotě 143 milionů korun. Pokud by schválení nebylo do konce roku, hrozil by výpadek dalších 220 milionů korun. Podniky by podle materiálu musely skokově zvýšit cenu za odběry povrchové vody.