Více času na podstatné

Vláda odmítla návrhy moravskoslezského kraje na změnu zákona o ochraně ovzduší

24.07.2013 15:56

Vláda dnes odmítla návrhy Moravskoslezského kraje, aby většinu poplatků za znečištěné ovzduší dostávaly regiony a aby úředníci mohli kontrolovat, čím lidé topí v domácnostech. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom dnes informoval Rusnok. Stanovisko kabinetu je ovšem pouze doporučením pro Sněmovnu, uvádí server Českénovinky.cz.

 

Zvukový záznam z tiskové konference vlády - ZDE (od 15min).

 

Argumenty vlády:

  • Podle vlády by změna narušila podstatu fungování SFŽP.
  • Navíc podle premiéra by paradoxně změna mohla kraji přinést v kombinaci financováním z národních a evropských zdrojů méně peněz.
  • Vláda uložila ministrovi životního prostředí, aby přišel se systémem, který by odrážel návrh Moravskoslezského kraje, a to především po roce 2016, kdy bude méně peněz z evropských zdrojů.
  • Kontrola topenišť: návrhem by se prolomila ústavní ochrana domovní svobody. Vláda uložila ministrovi životního prostředí, aby hledal účinné nástroje na kontrolu těch topenišť

 

Konkrétní změny v zákoně o ochraně ovzduší, které navrhuje Moravskoslezský kraj: V prvním návrhu změny zákona krajští zastupitelé navrhují, aby se změnil poměr výnosů z poplatků za znečišťování ovzduší ve prospěch krajů (ST1094). Druhý návrh změn zákona obsahuje podněty, jak umožnit kontrolu lokálních topenišť (ST1095). Více ZDE.

 

Zdroj: Českénovinky.cz