Více času na podstatné

Vláda vzala na vědomí aktualizaci státní energetické koncepce. Akční plán pro OZE schválen.

08.11.2012 12:20

Vláda vzala na vědomí aktualizaci státní energetické koncepce (SEK). Finální znění SEK vláda schválí v závislosti na výsledku posuzování vlivů na životní prostředí. Vláda také schválila akční plán pro energie z obnovitelné zdroje energie. Jediným hodným zdrojem podpory jsou podle ministra průmyslu a obchodu M. Kuby bioplynové stanice. Akční plán se bude každé dva roky revidovat.

 

Aktualizace SEK

Na tiskové konferenci premiér Nečas uvedl, že vláda chce vyvážený energetický mix. Vláda chce, aby 80% výroby elektrické energie bylo z domácích zdrojů. 50% energie by se mělo vyrábět v jaderních elektrárnách. Dále SEK počítá s dostavbou 3. a 4. bloku JE Temelína a 5. bloku JE Dukovan. Podíl uhelné energetiky se má výrazně snižovat do roku 2040. Uhelná energetika se má pak orientovat na oblast efektivního teplárenství. Konečné znění dokumentu vláda schválí na základě výsledků posouzení vlivů SEK na životní prostředí.

Koncepce vznikla v rukou odborníků. Vypracovala ji společně s ministerstvem průmyslu a obchodu odborná pracovní skupina pod vedením Václava Pačese a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové. „Společně s nimi jsme dolaďovali energetickou koncepci tak, aby stála na racionálních fyzikálních principech a aby umožňovala českému průmyslu a české energetice uchovat racionální směr,“ uvedl dnes po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Vedle strategických cílů se dokument zabývá i strategickými prioritami energetiky, a to s výhledem na 30 let. Zaměřuje se na všechny druhy energií - elektřinu, kapalná paliva, zemní plyn, tuhá paliva a teplo. Státní energetická koncepce postihuje celý řetězec od výroby přes dopravu, dodávku až po spotřebu.

Dokumentem se vláda zabývala již v září, hlasování bylo ale odloženo. „Jsou to zásadní dokumenty, o kterých se vždycky vede širší diskuse, mají přesah na mnoho let, takže vláda se jimi bude opakovaně zabývat,“ vysvětlil po posledním projednávání materiálu premiér Petr Nečas. Jedná se podle něj o klíčový dokument s velkým časovým přesahem, který je navíc provázaný s dalšími důležitými strategiemi.

Základním přístupem SEK je diverzifikace a strategická flexibilita — koncepce počítá s využitím všech druhů zdrojů ve zdrojovém mixu, a to s respektováním jejich specifických podmínek. To znamená např. využití obnovitelných zdrojů (OZE) v rozsahu dostupném v podmínkách ČR, a to pro decentralizovanou výrobu elektřiny a tepla, nebo směřování spotřeby uhlí zejména pro teplárenství. Ve výhledu do roku 2040 by měla ČR spotřebovávat primární energetické zdroje energie v této vyvážené struktuře:

  • jaderné palivo 30 — 35 %,
  • tuhá paliva 12 — 17 %,
  • plynná paliva 20 — 25 %,
  • kapalná paliva 14 — 17 %,
  • obnovitelné a druhotné zdroje 17 — 22 %.

Koncepce tak počítá s posílením energie z jádra na 55 procent a utlumením energie z uhlí ze 60 na 20 procent. Strategický dokument počítá také s omezením podpory obnovitelných zdrojů energie.

Společně se Státní energetickou koncepcí nebyla tentokrát předložena Surovinová politika ČR, další ze strategických dokumentů. Ten počítá s tím, že Česká republika vydrží do roku 2035 bez prolomení územních limitů. Poté ale bude možné podle návrhu uhlí za limity využít, přičemž nová pravidla by měla určit novela horního zákona. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce proto oba návrhy předložit najednou.

 

Oba strategické dokumenty ke stažení ZDE.

 

Akční plán pro OZE

Akční plán pro obnovitelné zdroje počítá s mírným navýšení OZE na výrobě energie z 13,5% na 14% v roce 2020, premiér dodal, že se jedná pouze o matematickou operaci v souvislosti s snížením spotřeby energie. Důraz bude kladen na rozvoj takových druhů obnovitelných zdrojů, které nevyžadují provozní podporu, také omezení těch nedražších, což jsou solární elektrárny, biomasa a bioplynu. Cílem vlády je zamezit nárůst elektrické energie. "Velmi výrazně omezuje podporu obnovitelných zdrojů od roku 2014, protože ta velmi zatěžuje český průmysl," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dále ministr M. Kuba uvedl, že jediným zdrojem hodným podpory jsou bioplynové stanice napojené na zemědělskou výrobu.

„Bioplynové stanice nejsou pouze zdrojem energie, ale jsou to projekty, které vázané na živočišnou výrobu pomáhají udržení živočišné výroby na českém venkově,“ uvedl ministr Kuba. „Chceme společně s ministerstvem zemědělství pro takovéto projekty hledat podporu,“ dodal.

„Letos už nepočítáme s další zásadní podporou z veřejných prostředků,“ uvedl ministr průmyslu Kuba. „Energetická koncepce počítá s tím, že obnovitelné zdroje budou narůstat přirozeně,“ dodal. Chce tak zamezit stejné situaci, ke které došlo v roce 2010 v případě masivního rozvoje fotovoltaické energetiky kvůli státním dotacím.

Akční plán by měl být každé dva roky revidován.

 

Zvukový záznam z tiskové konference po jednání vlády - ZDE.