Více času na podstatné

Vyšlo nové číslo CHEMAGAZÍNu, nosné téma jsou tepelné procesy

07.02.2014 10:39

Vyšlo nové číslo CHEMAGAZÍNu, nosné téma jsou tepelné procesy. Jedním ze způsobů, jak snížit vysoké náklady na znečištění výměníků tepla, je použití speciálních typů výměníků konstruovaných za tímto účelem, jako např. spirálových. Oxidační desulfurizace ukazuje, že je relativně snadné dosáhnout přísných limitů pro obsah síry v ropných produktech i při vyšším obsahu sirných aromátů. Níže uvádíme výběr z obsahu.

 

Minimalizace nákladů na rafinaci pomocí spirálových výměníků tepla
Andersson E.
- Jedním ze způsobů, jak snížit vysoké náklady na znečištění výměníků tepla, je použití speciálních typů výměníků konstruovaných za tímto účelem, jako např. spirálových.

 

Systém výroby a distribuce čisté páry
Lněníček L., Kubín M.
- Jak zajistit dostatek čisté páry v požadované kvalitě? Efektivní a spolehlivé řešení nabízí komplexní systém výroby a distribuce čisté páry Pure Steam System (PS System).

 

Oxidační desulfurizace s pomocí ultrazvuku
Dalecký J.
- Oxidační desulfurizace ukazuje, že je relativně snadné dosáhnout přísných limitů pro obsah síry v ropných produktech i při vyšším obsahu sirných aromátů.

 

VŠCHT Praha nainstalovala unikátní měřicí systém založený na vysokotlaké STA

Klimovič M.
- Přístroj pro vysokotlaké STA – High Pressure LINSEIS STA, který přináší nepřekonatelný výkon, mají od prosince 2013 k dispozici také týmy výzkumníků kolem Dr. Vlastimila Fíly a Ing. Karla Friesse, Ph.D. z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

 

Projektové vyučování v přírodovědných předmětech: projekt hodný pozornosti
Rusek M.
- Již před rokem 2000 vznikla myšlenka organizovat studentské konference zaměřené na projektové vyučování. První ročníky konference nesly název Projektové vyučování v chemii, záběr rozšířily na Projektové vyučování v chemii a příbuzných oborech, aby v roce 2013 expandovala na Projektové vyučování v přírodovědných předmětech.

 

Vyhodnocování experimentálních dat (5)
Javůrek M., Taufer I.
- V příspěvku jsou ukázány základní parametry polohy a rozptýlení, které se v praxi používají a jsou dosažitelné ve většině statistických programů.

 

Ekonomika a řízení podniků v chemickém průmyslu (17)
HYRŠLOVÁ J., SOUČEK I., ŠPAČEK M.
- Krizový management v chemickém průmyslu.

 

Další příspěvky:

  • Průmyslové  termostaty LAUDA
  • Pece CARBOLITE urychlují vývoj aerodynamických profilů Formulí 1
  • Nový microSC firmy SETARAM
  • Byrety a dávkovače BRAND od MERCK MILLIPORE - správní volba!
  • Závěsná médiová stěna MERCI

 

Stáhněte si celý časopis ve formátu PDF -ZDE