Více času na podstatné

Výuka chemie na školách se vrátí zpět do zaběhlých kolejí

07.01.2016 08:56

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy předložilo do zkráceného meziresortního připomínkového řízení návrh nařízení vlády, který reaguje na znemožnění praktického vyučování žáků mladších 18 let na středních školách. Odborná příprava mladistvých žáků tak bude moci opět probíhat podle navrhovatele v původním rozsahu.

Navrhované nařízení vlády reaguje na současný právní stav, který neumožňuje, aby v rámci praktického vyučování mohli žáci odborných škol nakládat se všemi chemikáliemi tak, aby mohly být naplněny požadavky rámcových vzdělávacích programů i aby žáci byli řádně připraveni na praxi. Co se týká praktického vyučování, platí podle § 65 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, že se na žáky středních škol vztahují ustanovení zákoníku práce, která upravují pracovní dobu, bezpečnost a ochranu zdraví při práci, péči o zaměstnance a pracovní podmínky žen a mladistvých, a další předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci.

Ohledně pracovních podmínek žen a mladistvých je v současné době platná vyhláška č. 180/2015 Sb., o pracích a pracovištích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu, o pracích a pracovištích, které jsou zakázány mladistvým zaměstnancům, a o podmínkách, za nichž mohou mladiství zaměstnanci výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání (vyhláška o zakázaných pracích a pracovištích). Tato vyhláška stanoví velmi přísná pravidla pro práci mladistvých s chemickými látkami a práci s většinou chemických látek, které lze označit za nebezpečné, žíravé či toxické, zakazuje. Práci s těmito látkami nepovoluje ani v rámci přípravy na povolání ani pod dohledem či dozorem odborně způsobilé osoby. Takováto pravidla reflektují skutečnost, že se jedná o pravidla určená pro mladistvé zaměstnance, kteří s látkami pracují trvale v rámci zaměstnaneckého poměru.

 

 

Do 1. prosince 2015 řešil otázku zacházení s chemickými látkami v rámci praktického vyučování také zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen „zákon č. 258/2000 Sb.“), který v § 44a odst. 6 stanovil, že fyzické osoby starší 15 let a mladší 18 let smějí nakládat s nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky klasifikovanými jako toxické nebo žíravé jen v rámci přípravy na povolání a pod přímým dozorem odpovědné osoby. S chemickými látkami nebo chemickými přípravky klasifikovanými jako vysoce toxické mohou nakládat jen v rámci přípravy na povolání a pod přímým dohledem osoby s odbornou způsobilostí. Toto ustanovení umožňovalo, aby v rámci přípravy na povolání žáci mladší 18 let nakládali se zmiňovanými látkami.

V rámci schválené novely zákona č. 258/2000 Sb. bylo toto ustanovení vypuštěno (účinnost 1. prosince 2015). Nebylo však vypuštěno z věcného důvodu, nýbrž proto, že do věcné materie zákona o ochraně veřejného zdraví systémově nepatří. Nastala tedy výše popsaná situace, kdy žáci odborných škol nemohou nakládat s řadou chemických látek v rámci výuky.

Tato situace je problematická hned z několika důvodů jak vzdělávacích, tak i praktických. Vzdělávání ve školách se uskutečňuje podle školních vzdělávacích programů (§ 3 odst. 3 školského zákona), které musí být v souladu s rámcovým vzdělávacím programem (§ 5 odst. 1 školského zákona). Například Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání 28-44-M/01 Aplikovaná chemie v části týkající se odborné chemie stanoví, že praktické činnosti musí činit minimálně 35 % výuky.

Střední vzdělávání má připravit na výkon povolání nebo pracovní činnosti (§ 57 školského zákona). V současné době právní předpisy neumožňují žákům mladším 18 let aktivně se účastnit praktického vyučování. Školy tuto situaci řeší například tím způsobem, že žáci sestaví aparaturu, avšak chemický pokus (či jiný pracovní postup) předvede pouze učitel a žáci jej pozorují. Takové praktické vyučování je zcela nevyhovující.

Nedostatečné řešení je rovněž přesunutí praktického vyučování do 4. ročníku, kde jsou zpravidla vyučováni zletilí žáci, neboť pouhý necelý školní rok výuky není dostatečný, aby si žáci vybudovali pracovní návyky, u tříletých oborů pak toto řešení je nemožné.

Řešení formou úpravy školského zákona je nedostatečné, neboť jeho novela (sněmovní tisk 611) je teprve v 1. čtení, zatímco situaci je třeba napravit co možná nejdříve.

V případě zachování stávajícího právního stavu střední školy nebudou schopné dodržet rámcový vzdělávací program, absolventi oborů nebudou připraveni pro výkon povolání ani pracovní činnosti, neboť nebudou mít dostatečně upevněné pracovní návyky a postupy.

Z důvodů výše uvedených se navrhuje, aby nařízení vlády stanovilo speciální pravidlo vztahující se na mladistvé žáky středních škol při praktickém vyučování, studenty vyšších odborných škol při praktické přípravě a studenty vysokých škol při praktické výuce a praxi, tj. aby mladiství žáci směli nakládat se zmiňovanými látkami. Úprava se přebírá ze zákona č. 258/2000 Sb. (ve znění do 30. 11. 2015). Odborná příprava mladistvých žáků tak bude moci opět probíhat v původním rozsahu.

Novela nařízení vlády má být účinná dnem vyhlášení. Připomínkové řízení potrvá do 11. ledna 2016. Návrh novely předpisu by měl být vládě předložen na druhém lednovém zasedání, tak aby se od února mohla vrátit výuka do zaběhlých kolejí. U mutagenních a karcinogenních látek se se změnou nepočítá.