Více času na podstatné

Vzájemný vztah REACH a nařízení o kosmetických přípravcích

03.07.2015 07:47

Látky používané v kosmetických přípravcích musí být registrovány podle nařízení REACH, ale za určitých okolností se nemusí provádět nové zkoušky na zvířatech.

Podle nového nařízení (ES) č 1223/2009 o kosmetických přípravcích nesmějí být na trh EU uváděny přípravky, jejichž konečné složení, přísady nebo kombinace přísad v konečném produktu byly podrobeny zkouškám na zvířatech. Tytéž chemické látky však musí být registrovány podle nařízení REACH. To vytvořilo určitou pochybnost o tom, zda zkoušky na zvířatech musí probíhat v souladu s nařízením REACH nebo zda by zkoušky neměly být provedeny, aby byly splněny požadavky nařízení o kosmetických přípravcích.

Evropská komise ve spolupráci s agenturou ECHA objasnila vztah mezi zákazem uvádění na trh a splněním požadavků na informace podle nařízení REACH takto:

  • registranti chemických látek, které se výhradně používají v kosmetice, nesmí provádět zkoušky na zvířatech ke splnění požadavků podle nařízení REACH týkajících se sledovaných vlastností pro lidské zdraví s výjimkou testů, které se provádějí pro hodnocení rizik u zaměstnanců exponovaných chemickou látkou. V tomto kontextu se zaměstnanci rozumí ti, kteří pracují přímo ve výrobě nebo manipulují s chemickou látkou, tj. přímo v průmyslu. Netýká se to podnikatelské činnosti profesionálních uživatelů kosmetických přípravků (např. kadeřníků);
  • registrantům látek, které se používají pro různé účely a ne pouze v kosmetice, je povoleno provádět zkoušky na zvířatech pro všechny vlastnosti sledované z hlediska zdraví člověka, ale jako poslední možnost;
  • registranti mohou provádět testování na zvířatech jako poslední možnost pro všechny sledované vlastnosti pro životní prostředí.

Zkoušení a zákaz uvádění na trh podle nařízení o kosmetických přípravcích se proto netýká sledovaných vlastností z hlediska životního prostředí, expozice pracovníků a použití látek pro nekosmetické účely podle nařízení REACH.

Registranti látek, registrovaných výhradně pro kosmetické účely, budou muset poskytovat požadované informace podle nařízení REACH, kde je to možné, pomocí alternativních metod (například počítačové modelování, analogický přístup, průkaznost důkazů).

 

Další infromace:

 

Zdroj: MPO