Více času na podstatné

WHO: Přes 90 procent světové populace žije ve znečištěném ovzduší

27.09.2016 15:35

Naprostá většina obyvatel planety, 92 procent, žije v místech, kde znečištění ovzduší překračuje limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Uvádí to zpráva, kterou dnes podle agentury AFP zveřejnilo ženevské sídlo organizace.

"Je nutné urychleně přijmout opatření proti znečištění ovzduší. Řešení existují, především změnou dopravních systémů, nakládáním s pevnými odpady, používáním čistých paliv v domácnostech a používáním obnovitelných energií, stejně jako snižováním emisí v průmyslu," uvedla ředitelka odboru veřejného zdraví ve WHO Maria Neiraová.

Autoři zprávy se zaměřili na 3000 míst po celém světě, především pak na města. Dospěli k závěru, že 92 procent světové populace žije v místech, kde je nadměrné množství polétavého prachu PM2,5. Tento neviditelný prach obsahuje škodliviny jako jsou sulfáty, nitráty a oxid uhelnatý. Proniká hluboko do plic a kardiovaskulárního systému, čímž vážně ohrožuje lidské zdraví.

Průměrný roční limit WHO, který je pro velmi malé pevné částice PM2,5 celosvětově stanoven na deset mikrogramů na metr krychlový, je zvlášť překračován ve východním Středomoří, dále v jihovýchodní Asii a v západním Tichomoří.

Znečištění ovzduší přispívá ke kardiovaskulárním onemocněním, mozkovým příhodám či rakovině plic a ve světě je podle WHO spojeno s úmrtím zhruba tří milionů lidí ročně. Na 90 procent těchto úmrtí připadá na chudé země, v oblastech jihovýchodní Asie a západního Tichomoří se to týká téměř dvou úmrtí ze tří, zdůrazňuje zpráva.

WHO vidí jako hlavní zdroje znečišťování ovzduší "neefektivní dopravní prostředky, domácí paliva, elektrárny na uhlí a průmyslové aktivity". Lidská činnost ale podle organizace není jediným zdrojem znečištění. "Pískové bouře mohou mít rovněž vliv na kvalitu ovzduší, zvláště v oblastech nedaleko pouští," uvádějí autoři zprávy.

WHO zveřejnila v květnu žebříček znečištění ovzduší, podle kterého patří Česká republika do regionu s nejlepší kvalitou ovzduší na světě. Z českých měst byly nejhůře hodnoceny Havířov a Český Těšín.

České ministerstvo životního prostředí loni uvedlo, že ovzduší v České republice dál nejvíce znečišťuje polétavý prach a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V místech, která zatěžuje doprava, zejména v Praze, Brně a v Ostravě, se k nim podle úřadu přidává oxid dusičitý.

 

Stanovisko IVK: Další příklad strašení lidí

Dnes ráno mi na mobilu „pípla“ zpráva, která obsahovala sdělení, že „naprostá většina obyvatel planety, 92 procent, žije v místech, kde znečištění ovzduší překračuje limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací“.

Tato zpráva je absurdní a hloupá. Neříká vůbec nic o zdraví nebo nezdraví lidí a to ani těch nebohých 92 procent veškerého lidstva. Říká jen a jedině cosi podstatného o bezmezné hlouposti a zaslepenosti environmentalismem nakažených úředníků WHO (Světové zdravotnické organizace) a jejich rádoby odborných poradců.

Je to praktická ukázka současného vítězného tažení, rousseauovské ideologie založené na apoteóze panenské přírody a považující samu existenci člověka za jejího ničitele. Podle těchto, kéž by nevinných snílků, spíše velmi „vinných“ hlasatelů nové antihumánní totalitární ideologie, která nás všechny chce řídit, kultivovat a vylepšovat, a která nás hlavně che zbavovat naší svobody, a s ní spojené prosperity, je člověk parazit, který nejenže všechno dělá špatně a navíc je také až příliš moc rozmnožen.

Číslo 92 % je výsledkem nesmyslně nastavených zdravotnicko-hygienicko-chemických a já nevím jakých všech dalších standardů. 92 % lidí také jí maso, což je špatně, 92 % lidí používá cukr, také špatně, 92 % lidí konzumuje alkohol, moc špatně, 92 % lidí spí na špatné matraci, 92 % lidí používá obuv se špatnou velikostí podpatku, atd., atd.

Nechme ty lidi, vlastně nás, to dělat.

 

Václav Klaus

 

 

Zdroj: ČTK, Institut Václava Klause,