Více času na podstatné

Zájemci o podporu v programu Nová zelená úsporám za první týden vyčerpali už deset procent alokace!

22.05.2015 11:04

Za pouhý týden od spuštění příjmu žádostí do  programu Nová zelená úsporám dorazilo na Státní fond životního prostředí ČR celkem 459 žádostí za více jak 123 milionů korun. To je vzhledem k celkové výši alokace téměř 11 procent z celkových prostředků připravených pro rodinné a bytové domy. A žádosti každým dnem rychle přibývají.

Zájemci o dotace z programu Nová zelená úsporám podávají své žádosti přesně jeden týden, tedy od 15. května od 10 h. Pro letošní rok je na energeticky úsporná opatření v programu připraveno 1,1 miliardy korun, z toho 600 milionů je určeno pro majitele rodinných domů na celém území České republiky a 500 milionů je vyčleněno na pražské bytovky.

„K dnešnímu dni evidujeme 430 odeslaných žádostí u rodinných domů za více než 95 milionů korun a dalších 1400 žádostí za předběžně odhadovaných 300 miliónů korun je ve stavu rozpracovanosti. U bytových domů bylo přijato 29 žádostí v hodnotě 28 miliónů korun,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman s tím, že žádosti nejčastěji přicházejí z Moravskoslezského, Středočeského a Jihomoravského kraje.

Loni trval příjem žádostí devět měsíců, během kterých majitelé rodinných domů zaregistrovali přes 6 tisíc žádostí za téměř 1,4 miliardy, přičemž největší nárůst přijatých žádostí SFŽP ČR zaznamenal během několika posledních týdnů před ukončením výzvy.

Letos je prozatím situace zcela opačná. „Pokud vše půjde tímto tempem, dá se očekávat, že alokace bude podle všeho úspěšně vyčerpána ještě před koncem výzvy, který je jak pro rodinné, tak bytové domy stanoven na 31. října 2015. Žadatelé by proto neměli s podáním žádosti váhat,“ dodává ministr Brabec.

Aktuální stav disponibilních finančních prostředků určených pro jednotlivé výzvy je možné průběžně sledovat prostřednictvím aplikace pro příjem žádostí na stránkách programu Nová zelená úsporám - ZDE.

 

 

Příjem žádostí skončí 31. října, pokud nebudou vymezené prostředky vyčerpány dříve.

 

Nová zelená úsporám v roce 2015 v kostce
 

  • V letošním roce bude rozděleno 1,1 mld. korun, z toho 600 milionů na rodinné domy a 500 milionů na bytové domy v Praze.
  • Nově je možné získat příspěvek na menší energetické úpravy, tzv. dílčí opatření s podmínkou snížení tepelné potřeby (energie) o min. 20% (např. okna + dveře + dílčí zateplení).
  • Nově je možné požádat o dotaci i na výměnu elektrického topení za tepelné čerpadlo.
  • Nově je možnost realizovat úsporná opatření i v rodinných domech nad 350 m2.
  • Pokračujeme v jednoduché administrativě programu – méně dokladů, méně ověřených kopií, méně papírování.
  • Rychlejší administrace – 3 týdny na schválení žádosti, 3 týdny na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace, 3 týdny na vyplacení dotace.
  • Nově není třeba použít předepsané seznamy výrobků a firem, ale je potřeba dodržet požadavky na technické parametry.
  • Výše dotace u rodinných domů až 50%, u bytových domů až 20% z výdajů, tzn. až stovky tisíc korun u RD a až milionové částky u BD, max. výše podpory u RD 5 mil. Kč, u BD 10 mil. Kč.
  • Realizace podporovaných opatření v RD nacházejících se v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je zvýhodněna zvýšením dotačních částek o 10% (zvýhodnění se nevztahuje na dotaci na zpracování odborného posudku a zajištění technického dozoru stavebníka).
  • Žádosti budou moci žadatelé podávat elektronicky od 15. května do 31. října 2015 do 12h tamtéž.

 

 

Kompletní podmínky NZÚ najdete na stránkách https://www.novazelenausporam.cz/
 
 

Čtěte také:

Příjem žádostí do programu Nová zelená úsporám již zítra! (15.5.2015)