Více času na podstatné

Znečištění ovzduší na území České republiky v roce 2011

11.12.2012 15:40

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil na svých webových stránkách www.chmi.cz pravidelnou ročenku podrobně popisující znečištění ovzduší na území České republiky v předchozím roce (v roce 2011). Z výsledků vyplývá, že na 21,8 % území České Republiky je překročen alespoň jeden imisní limit. V takto zasaženém území žije 50 % obyvatelstva. Pro rok 2011 byla poprvé vytvořena i mapa pole průměrné roční koncentrace jemných částic PM2,5, ze které je zřejmé překročení limitu na přibližně 2,6 % území, což odpovídá 13,5 % exponované populace.

Z výsledků vyplývá, že na 21,8 % území České Republiky je překročen alespoň jeden imisní limit. V takto zasaženém území žije 50 % obyvatelstva. Nejproblematičtější situace ve znečištění suspendovanými částicemi zůstává v Moravskoslezském kraji, kde ke klasickým emisním zdrojům působícím i v jiných regionech, jako jsou doprava a vytápění domácností, navíc přistupují jako další významné zdroje hutní průmysl a zpracování paliv a regionální přenos znečištění z polských zdrojů.

Pro rok 2011 byla poprvé vytvořena i mapa pole průměrné roční koncentrace jemných částic PM2,5, ze které je zřejmé překročení limitu na přibližně 2,6 % území, což odpovídá 13,5 % exponované populace. Situace ve znečištění území republiky prachovými částicemi se oproti předchozímu roku prakticky nezměnila. K překročení ročního imisního limitu NO2 dochází pouze na omezeném počtu stanic, a to na dopravně exponovaných lokalitách aglomerací a velkých měst.
Na necelých 17 % území ČR je rovněž překročen cílový imisní limit pro benzo(a)pyren, což je zástupce polycyklických aromatických uhlovodíků. Dle nového zákona o ochraně ovzduší (201/2012 Sb.) má tato škodlivina již imisní limit a od příštího roku se tedy bude podílet na vymezení oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší.

Dobrou zprávou je, že ostatní legislativou sledované škodliviny nepřekračují imisní limity a jejich koncentrace jsou dlouhodobě nízké. Jedná se i o škodliviny, které dříve díky průmyslu (oxid siřičitý) či automobilové dopravě (olovo) dosahovaly vysokých koncentrací. Až na výjimky jsou nízké i koncentrace legislativou sledovaných kovů, jako je arsen, kadmium a nikl.

Publikace "Znečištění ovzduší na území České republiky v roce 2011", tzv. Ročenka 2011, je po svém vydání v tištěné formě a na CD nyní také volně přístupná na webu ČHMÚ. Ročenku 2011 si můžete prohlížet a studovat na stránce úseku ochrany čistoty ovzduší. Elektronická verze Ročenky 2011 na rozdíl od tištěné verze nabízí navíc např. souhrnný přehled grafů, map a tabulek a snazší a rychlejší přístup k tématu, které vás zajímá.

 

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav