Více času na podstatné

Znečištění podzemních a povrchových vod - riziko budoucí katastrofy

02.09.2015 15:45

Dovolujeme si Vás tímto pozvat na další seminář cyklu Prevence katastrof - ochrana obyvatel a životního prostředí 2014-2015, který nese podtitul Znečištění podzemních a povrchových vod - riziko budoucí katastrofy. Seminář se koná ve čtvrtek 24. září 2015 v Praze. Seminář pořádá ČESKÝ SPOLEK PRO PÉČI O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ a Český národní výbor pro omezování následků katastrof.

Cílem semináře je upozornit na staré ekologické zátěže (SEZ), jejichž výskyt je v rámci ČR poměrně dobře zmapován a jejichž četnost možná překvapí nejednoho z vás. SEZ mají často negativní dopady na kvalitu vod. Proto bychom chtěli obrátit pozornost ke kvalitě podzemních vod i povrchových vod a ohrožení této kvality SEZ i jinými druhy krizových situací. Tyto důležité zdroje pitné vody jsou často znečišťovány SEZ, působením zemědělství i průmyslu a v neposlední řadě nepřímo ohrožovány i nedostatečnou údržbou vodovodních řadů (potrubí), jak jsme letos zaznamenali například v pražských čtvrtích Bubeneč a Dejvice. Vznikají a mohou tak vznikat další typy krizových situací, na které je třeba se včas připravit. V diskusi se pak zeptáme, zda nepřišel i čas věnovat se více (fyzickému) zabezpečení veřejných vodovodů a kanalizací, vodáren a další infrastruktury, neboť nelze vyloučit ani nebezpečí záměrné kontaminace vody. Jaké možnosti dnes obec či město má?

Další informace najdete v níže uvedených dokumentech. V roce 2016 se můžete těšit na seminář Přívalové (bleskové) povodně – technické možnosti včasného varování, limity předpověditelnosti, zlepšování připravenosti.

 

Dokument ke stažení:

Pozvánka

Přihláška