Více času na podstatné

Designem proti odpadu. Vyšlo červnové OF

06.06.2016 13:06

Červnové číslo Odpadového fóra je skutečně designové: jak od pohledu, tak i po obsahové stránce. Má to i svoje opodstatnění: tématem června je Upcyklace. Co všechno se skrývá pod tímto cizojazyčným názvem, se dozvíme z článku o historii upcyklace a jejím významu v současném odpadovém (či přesněji bezodpadovém) hospodářství od pana inženýra Jiřího Aujezdského.

Směrem od teorie k praxi následuje článek věnovaný firmám a jednotlivým designérům, v nichž odpad evokuje tvůrčí živel. Mezi nimi je designérské studio Contiqua v čele s Jindřichem Fialkou, který tráví čas hledáním kvalitních materiálů mezi průmyslovým odpadem. A že má velký prostor: průmyslový odpad v České republice tvoří velký procentový podíl z celkové produkce odpadů. Firma Respiro bere heslo „od kolébky ke kolébce“ velmi vážně. Opotřebované věci, jako cyklistické duše a reklamní plachty, doprovází k jejich nové kolébce v podobě designových batohů a firemních doplňků.

Je příznační, jak se každý protagonista snaží přijit s vlastní teorií vzniku upcyklace. Zatímco Respiro naznačilo, že by za vším stali české zlaté ručičky, dámskou část redakce obzvláště potěšilo prohlášení pana inženýra Aujezdského o tom, že „velkými inovátory byly hlavně ženy“. Ovšem obě verze se navzájem nevylučují.

Tímto ovšem „designové“ povídání nekončí. Červnová polemika se věnuje očekávané evropské směrnici o ekodesignu. Co všechno má obsahovat, aby podporovala opravitelnost, trvanlivost a recyklovatelnost výrobků? Účastníci debaty navrhli řádu dílčích nápadů: od povinného kódového značení použitých materiálů přes systém bonusů a malusů až po ekologickou daň.

 V rozhovoru s panem profesorem Hyžíkem se redakce soustředila na situaci energetického využití odpadu v České republice. Na pozadí novely zákona o odpadech je toto téma kontroverzní a slovy pana profesora v České republice „je obhájce energetického využití odpadu považován při nejmenším za zločince“. Zeptali jsme se pana profesora i na jeho dlouhodobou švýcarskou zkušenost. „Jestli se mě ptáte na rozdíl mezi Českou republikou a Švýcarskou konfederací, tak bych musel být minimálně Fryderyk Chopin, kdybych ten rozdíl měl vyjádřit hudbou,“ prohlásil během rozhovoru. Jak moc se to panu profesorovi povedlo, posuďte sami.

Druhé velké téma čísla se týká pachové problematiky. Je možné objektivně zavést emisní limity pro pachové látky?  O snaze senátorky Jitky Seitlové o vymezení „obtěžujícího zápachu“ pojednává redakční článek s názvem „Limity a měření zápachu“.  Paní inženýrka Petra Auterská ve svém článku „Jak posuzovat zápach“ popisuje metodologii objektivního měření.

Získá pan docent Miroslav Sedláček Evropskou cenu vynálezce roku? Rozhodnutí padne 9. června v Lisabonu. Mezitím čteme jeho článek v novém OF věnovaný objevné turbině, za kterou byl nominován, a držíme mu palce.

Zajímavou novinkou toho čísla je nová pravidelná rubrika „Porovnání krajů“. Jak vyplývá ze samotného názvu, v následujících sedmi měsících se budeme věnovat porovnání dvojic krajů z pohledu relevantních aspektů životního prostředí. Výstižný text bude doprovázet přehledná infografika, která vychází z roční Souhrnné zprávy o životním prostředí zpracované organizací CENIA.