Více času na podstatné

ETV: Zajímavosti z listopadového zpravodaje

30.11.2017 07:31

Koncem listopadu byla ukončena veřejná konzultace k pilotnímu programu ověřování environmentálních technologií (ETV). Přestože zatím nejsou závěry známé, je možné mnohé usoudit z prezentací ze 3. zasedání Řídícího výboru, které se konalo dne 28. září 2017. Na fóru proběhla výměna názoru mezi 30ti do ETV angažovanými experty.

Poradenská společnost ICF, která se podílela na nezávislém hodnocení pilotního programu, informovala o některých svých zjištění. Z hodnocení vyplývá, že až pro 75 % technologií podrobených ETV to znamenalo zásadní zlepšení stávajících výrobků na trhu. Ověřovací orgány jsou hlavními propagátory ETV. V některých zemích (Francie, Dánsko) vznikl národní program na podporu ETV. Některé organizace předpokládají, že ETV se projeví v prodejnosti výrobků již po dvou letech. Téměř v 60 % respondentů předpokládá, že díky ETV se jejich produkt odliší od konkurence, pomůže produktu na nových trzích, zvýší reputaci organizací a zvýší akceptaci produktu zákazníky. Téměř 70 % organizací uvažuje o vstupu na zahraniční trhy mimo EU. Téměř 45 % z nich díky ETV kontaktoval klient a u dalších 22 % se takové jednání očekává v nejbližší době.

 

V České republice se ověřováním environmentálních technologií zabývá České ekologické manažerské centrum, z.s. Podrobnosti najdete na webu www.Tretiruka.cz ZDE.

 

Zástupce ADEME (Francie) se pochlubil národním systém podpory ETV v podobě každoročních výzev. Pro projekty ETV to znamená podporu až do výše 70 % uznatelných nákladů pro mikropodniky. Pro malé střední podniky je podpora ETV obsažena ve Francouzského investičního programu budoucnosti. Pro experiment ETV bylo vybráno 5 MSP, výsledky se očekávají v průběhu roku 2018. Pro zajímavost náklady na ověření se ve Francii pohybují v rozsahu 18.000 eur až do 45.000 eur.

Společnost Re-Match Turf Recycling získala ověření ETV pro umělý trávník vyráběný z recyklovaných plastů. ETV ověření jí pomáhá ve strategických záměrech. Ještě letos vybuduje dvě výrobny v USA a do roku 2020 společnost předpokládá vybudování dalších 10 výroben po celém světě. Produkce umělých trávníků má podle této společnosti značné environmentální přínosy.

Alber Fischer, výkonný ředitel společnosti Yellow&Blue Investment Management B.V. (Holandsko) se zaměřením na investice v oblasti čistých energetických technologií, diskutoval o přínosu ETV při jejich strategickém rozhodování o budoucích investičních záměrech.


ETV4WATER PROJECT
Článek ETV4WATER PROJECT informuje o použití ETV v oblasti ČOV. Realizátoři projektu se zaměřili na zvýšení energetické efektivnosti ČOV v Norsku (Aquateam COWI) a Polsku (Gdaňsk Water Foundation). Podle realizátorů je projekt obohatil o nové poznatky a prokázal vhodnost použití ETV v oblasti čištění městských odpadních vod. Projekt byl financován z Bilaterálního kooperačního fondu financovaného Norskem.


ETV „THE RIGHT FIT“ FOR NEW pv MODULE SAFETY PRODUCT
Všeobecně je známo, že při požárech fotovoltaických panelů je problematické jejich uhašení, protože jsou pod napětím a není tak jednoduché je v tomto stavu vypínat. Procesem ETV prošel produkt PVStop od australské společnosti Solar Developments. Jde o vodou ředitelný polymer, který se v případě požáru nastříká na panel. Podle ředitele Forana, polymer není hořlavý, odolává ohni a není vodivý ani nepoškozuje fotovoltaické panely. Tímto způsobem se panely odpojují od systému. Obnova procesu vyžaduje sloupnutí povlaku, který je likvidován jako ostatní odpadem.

 


Zpravodaj ke stažení - ZDE