Více času na podstatné

EurActiv: Energetika po temelínském tendru: přijde nová koncepce?

22.05.2014 13:21

Je správná doba pro přípravu další aktualizované Státní energetické koncepce poté, co společnost ČEZ zrušila tendr na výstavbu nových bloků Temelína? A na co by se měla strategie zaměřit? Často se skloňuje energetická účinnost. Jaký má v České republice potenciál? A třeba v případě průmyslu zatím nemá MPO ani přesnou představu o tom, jaký potenciál v něm úspory energie vlastně mají. Minulý rok v létě chystalo ministerstvo průzkum, který měl tento potenciál odhalit. Zatím se ho ale nepodařilo realizovat. Řada podniků tvrdí, že energetickou účinnost mohou ve svých provozech zvyšovat těžko, protože už její potenciál naplnily. Jiné by do účinnosti investovaly, ale chybí jim prý dostatek financí třeba kvůli vysoké ceně elektřiny. Některé dávají najevo, že by do investice šly, pokud by stát politiku efektivity podporoval. odle odborníků je přitom potřeba odlišovat zvyšování energetické účinnosti v budovách a v průmyslu. Více ZDE

 

Svaz průmyslu a dopravy vyzval vládu k řešení energetické budoucnosti ČR (30.4.2014)

Svaz průmyslu a dopravy ČR, zastupující 28 odvětvových svazů a celkem 1600 firem, vyzval otevřeným dopisem vládu premiéra Bohuslava Sobotky, aby se jasně vyjádřila k energetické budoucnosti země a odpověděla na to, jak bude postupovat ohledně výroby energie z jádra. Na otevřený dopis reagoval na Valné hromadě svazu ministr Jan Mládek. „Věřím, že vláda se vyjádří kladně k otevřenému dopisu Svazu průmyslu a dopravy ČR,“ uvedl. Vyjádřil názor, že dostavba Temelína z dlohodobého hlediska je přínosem pro českou ekonomiku. Jak poznamenal, „odklad nám umožní se podívat na to, jak je výstavba financována v jiných zemích“. Více ZDE

 

Stanovisko ČPS k novelizaci ASEK (20.5.2014)

Český plynárenský svaz podporuje stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR k urychlenému dopracování a schválení aktualizované Státní energetické koncepce. 

Energetika prochází velmi složitým obdobím a průtahy ve schvalování ASEK mohou vést ke ztrátě důvěry investorů.  Je proto nezbytné nastavit a definovat jasný a dlouhodobě stabilní rámec dalšího směřování budoucího energetického mixu České republiky.  Je třeba obnovit prostředí, které usnadní podnikatelům v energetice rozhodování o investicích. 

Český plynárenský svaz plně sdílí názor, že přijetí národního rámce je nezbytné i pro utváření pozic ČR při rozhodování o energeticko-politických otázkách na úrovni EU. Ve shodě se stanoviskem SPD ČR bychom proto uvítali dokončení ASEK a jeho přijetí vládou do konce roku 2014.

 

Zdroj: EurActiv.cz