Více času na podstatné

Svaz průmyslu a dopravy vyzval vládu k řešení energetické budoucnosti ČR

30.04.2014 12:29

Svaz průmyslu a dopravy ČR, zastupující 28 odvětvových svazů a celkem 1600 firem, vyzval otevřeným dopisem vládu premiéra Bohuslava Sobotky, aby se jasně vyjádřila k energetické budoucnosti země a odpověděla na to, jak bude postupovat ohledně výroby energie z jádra. Na otevřený dopis reagoval na Valné hromadě svazu ministr Jan Mládek. „Věřím, že vláda se vyjádří kladně k otevřenému dopisu Svazu průmyslu a dopravy ČR,“ uvedl. Vyjádřil názor, že dostavba Temelína z dlohodobého hlediska je přínosem pro českou ekonomiku. Jak poznamenal, „odklad nám umožní se podívat na to, jak je výstavba financována v jiných zemích“.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky vyzývá vládu České republiky k přijetí Aktualizace Státní energetické koncepce, k dokončení a schválení Surovinové politiky ČR a k zaujetí postoje ohledně výroby energie z jádra.

Apelujeme na vládu České republiky, aby po dokončení procesu SEA urychleně schválila předloženou Aktualizaci Státní energetické koncepce. Máme za to, že koridory vytyčené aktualizací SEK poskytují dostatečný prostor pro určení budoucího směřování české energetiky bez ohledu na to, jaký podíl na energetickém mixu bude mít výroba energie z jádra.

V návaznosti na schválení ASEK, vyzýváme vládu ČR k urychlenému dopracování a schválení Surovinové politiky ČR, k zaujetí jednoznačného postoje k využití všech surovinových zdrojů v České republice a ke kvalitní komplexní novelizaci horního práva.

Dlouhodobě podporujeme posílení úlohy jaderné energetiky v energetickém mixu, proto vyzýváme vládu k zaujetí jasného postoje ohledně výroby energie z jádra, a to na základě zpracovaných dopadových studií. Máme za to, že jasný postoj k budoucímu energetickému mixu České republiky přispěje k větší jistotě podnikatelského prostředí a usnadní podnikatelům v energetice rozhodování o investicích.

Žádáme, aby vláda přijala taková legislativní opatření v oblasti podpory obnovitelných zdrojů, která v souladu s evropskými pravidly nebudou snižovat konkurenceschopnost průmyslu v České republice.

Tyto požadavky jsou v souladu se závěry a doporučeními Evropské rady z 21. března 2014 k dalšímu postupu přípravy nového rámce evropské politiky v oblasti energetiky a klimatu 2030. Jelikož o jeho konečné podobě bude Evropská rada rozhodovat již letos v říjnu, jsme přesvědčeni, že vláda a celá česká politická reprezentace by se těmto úkolům neměla vyhýbat. Měla by neprodleně konat.

Potřeba přijetí výše uvedených národních rámců je o to naléhavější, že vzhledem k rozhodování na úrovni EU v posledních letech nelze předpokládat prosazení vlastních potřeb prostřednictvím přímého ovlivnění procesních pravidel EU, jak ad hoc stále častěji činí velké členské státy. Je proto v zájmu České republiky, jejích občanů i firem na jejím území působících, aby přijala vlastní stabilní rámec svého dalšího směřování v energetice v souladu s evropskými politikami a pravidly a nadále se podle nich řídila. Bez tohoto kroku by naše země mohla rezignovat na vlastní demokratické rozhodování o své ekonomické budoucnosti založené na zvýšení úrovně konkurenceschopnosti.

Znění dopisu bylo přijato delegáty valné hromady Svazu průmyslu a dopravy ČR dne 29. dubna 2014 v Českém Krumlově.

 

Požadavky svazu:

I. Svaz průmyslu a dopravy ČR požaduje, aby vláda jasně nastavila dlouhodobý výhled v oblasti energetiky a přijala Aktualizaci Státní energetické koncepce. Dokument vyzývá také k urychlenému dopracování a schválení Surovinové politiky ČR, který by zahrnoval jednoznačný postoj k využití surovinových zdrojů v ČR a komplexní novelizaci horního práva.

„Firmy, které se rozhodují o investicích, musí mít v ruce jasný výhled na delší období. Nemůžeme si dovolit nečitelnost v oblasti energetiky a surovinové politiky,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Při současné výkupní ceně energie 35 eur/MWh jsou investice do energetiky v podstatě zmražené. Pokud vláda nerozhodne o výrobě energie z jádra a o těžebních limitech uhlí, nebudou investoři znát vytyčené koridory, aby podnikatelé v energetice věděli, kde mohou počítat s možnými investicemi.

A je tu ještě další zásadní problém, pokud ČR nepřijme zmíněné strategie: „Nebudeme mít řešení rychlého nárůstu poměrně významné závislosti ČR na dovozu energií včetně elektrické, ale také nebudeme vědět, jak tyto dovozy hradit“.

 

II. Tuzemský byznys chce od vlády, aby zaujala jasné stanovisko k výrobě energie z jádra. Otevřeným dopisem ji vyzývá k tomu, aby objasnila, na základě jakých ekonomických parametrů padlo rozhodnutí o zastavení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Vzhledem k významu této investice Svaz požaduje zpracování a předložení dopadových studií. „Jasný postoj k budoucímu energetickému mixu České republiky přispěje k větší jistotě podnikatelského prostředí a usnadní podnikatelům v energetice rozhodování o investicích,“ uvádí se v dokumentu. Za tuzemský byznys Jaroslav Hanák na Valné hormadě řekl: „Chceme jádro“. Jak dodal, není příliš alternativ mimo jádro.

 

III. Zaměstavatelé vyzývají vládu, aby přijala taková legislativní opatření v oblasti podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE), která v souladu s evropskými pravidly nebudou srážet konkurenceschopnost průmyslu v ČR. Svaz průmyslu a dopravy ČR již čtyři roky tlačí na nápravu největší konkurenční nevýhody, kterou je právě OZE.

Podpora OZE stála ČR jen v loňském roce 44,3 miliardy Kč. I při zastavení podpory od 1. 1. 2014 budou náklady v roce 2014 přibližně stejné. Náklady na podporu OZE v letech 2005-2034 i při zastavení podpory od 2014 dposáhnout tak u nás 874 miliard Kč.

 

 

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR