Více času na podstatné

Jaké jsou nejčastější důvody, proč jídlo končí v odpadkovém koši?

06.11.2014 17:58

Průměrný Evropan vyhodí ročně asi 100 kg jídla a třetina všech potravin na světě končí zbytečně na skládkách. Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi, zjišťoval portál Kupi.cz. Z průzkumu mezi 2500 respondenty vyplývá, že čeští spotřebitelé potraviny vyhazují jen málo. Nebo to o sobě alespoň tvrdíme.  

74 % dotazovaných uvádí, že vyhodit jídlo musí jen výjimečně, 7 % nevyhazuje nikdy nic. Šetrnost Čechů potvrzuje i fakt, že pouhých 7 % lidí automaticky vyhodí prošlou potravinu. „Dvě třetiny spotřebitelů se nejdříve podívají či ochutnají, zda je prošlé jídlo v pořádku, až poté se rozhodnou, jak s ním naloží. Třicet procent respondentů dokonce tvrdí, že doma žádné prošlé potraviny nemívá,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Kadlčík z Kupi.cz.

Podle vlastních slov plýtváme tak málo, že vyhozené potraviny se na našem rozpočtu skoro neprojeví. O tom, že by změnou nákupních návyků ušetřili zásadnější položku v rozpočtu, je přesvědčeno méně než 5 % lidí. Téměř tři čtvrtiny dotazovaných říkají, že kdyby nemuseli žádné jídlo vyhazovat, úspora peněz by pro ně byla zanedbatelná.

 

Enviro CANAL:

VÝBĚR Z KONFERENCE: Předcházení vzniku odpadů ČR
Předcházení vzniku odpadů v potravinářském průmyslu
M. Chýlková, Potravinářská komora ČR
                         Další videa - ZDE

Související videa:

Předcházení vzniku odpadů v obchodu
Martina Šilhánová, Tesco Stores ČR a.s.

Možnosti a problémy využití vyřazených potravin pro charitativní účely
P. Kalousová, Byznys pro společnost, o. s.; J. Vopelák, Armáda spásy

 

 

Jaké jsou nejčastější důvody, proč jídlo končí v odpadkovém koši? 61 % Čechů uvádí, že při nakupování jednoduše neodhadne množství, a jídlo se tak zkazí dříve, než jej stihnou zkonzumovat. Třetina lidí vyhazuje potraviny proto, že nevydrží do doby trvanlivosti uvedené na obalu, neplýtvají tedy vlastní vinou.

Když už musíme nějaké potraviny vyhodit, jednoznačně nejčastěji je to ovoce a zelenina (52 %), na druhém místě skončilo staré pečivo, na třetím mléčné výrobky.

 

3 tipy, jak méně plýtvat potravinami

  • Pozorně sledujte datum spotřeby na etiketě a vybírejte co nejčerstvější potraviny. Ty bývají často v zadní části regálu, zatímco dříve procházející zboží je vystaveno na nejviditelnějším místě.
  • Pokud je potravina prošlá, nemusí to nutně znamenat, že je třeba ji vyhodit. Čich a zrak vám napoví nejlépe, jestli je možné prošlé jídlo ještě upotřebit.
  • V koši nejčastěji končí ovoce a zelenina. Je proto lepší nakupovat ji v menším množství a raději se častěji stavit v obchodě nebo na trhu pro čerstvou.

 

V Česku zatím neexistuje oficiální údaj o množství potravinového odpadu. Číslo by mělo být známé v roce 2016. Podle studie vypracované pro Evropský parlament vyhodili v ČR v roce 2006 nejvíce jídla spotřebitelé. Nezanedbatelný je i podíl zěmědělců, kteří z vyhozeného jídla vyhodili téměř čtvrtinu. Podle údajů Organizace spojených národů skončí celosvětově v popelnicích ročně až 1,3 miliardy tun jídla v celkové hodnotě téměř 20 bilionů korun, což je asi třetina světové produkce potravin.