Více času na podstatné

MŽP dokončilo přípravu novelu vyhlášky o podmínkách ukládání odpadů na skládky

10.10.2016 19:55

Ministerstvo životního prostředí předloží Legislativní radě vlády návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady. Ministerstvo předpokládá nabytí účinnosti dnem 1. ledna 2017. O rok později by mělo být platné ustanovení týkající se výstupu z úpravy směsných komunálních odpadů. Ten bude možné ukládat na skládku, pouze pokud jeho výhřevnost v sušině nepřekročí hodnotu 6,5 MJ/kg.

Tato vyhláška provádí ustanovení zákona o odpadech, pokud jde o využití sedimentů na povrchu terénu, které jsou nově zařazeny do působnosti zákona o odpadech. Dále se ruší výjimka pro využívání neupravených stavebních a demoličních odpadů na povrchu terénu v případě, že z nich lze odebrat reprezentativní vzorky, která sloužila k obcházení zákazu jejich využívání na povrchu terénu, protože v praxi z těchto odpadů reprezentativní vzorek odebrat nelze. Předkládaný návrh vyhlášky dále zpřesňuje výčet odpadů, které nelze využívat na povrchu terénu a upřesňuje podmínky, které musejí splňovat odpady ukládané na skládky. Rovněž se zpřesňuje pojem „kvalifikovaná osoba“ kvůli potřebě stanovení podmínek pro splnění její odborné způsobilosti.

Návrh je předkládán v návaznosti na novelu zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 223/2015 Sb., který nabyl účinnosti dne 1. října 2015, je primárně reakcí na řízení o porušení Smlouvy (tzv. infrigementové řízení) vedené vůči České republice ze strany Evropské komise k nesprávné transpozici směrnice Evropského parlamentu a Rady ES č. 98/2008 ze dne 19. listopadu 2008 o odpadech a o zrušení některých směrnic.

 

Dokument ke stažení:

Důvodová zpráva

Materiál

 

 

Nenechte si ujít: