Více času na podstatné

Ohlašování údajů do IRZ v roce 2012

07.02.2012 10:50

Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) je veřejně dostupnou databází údajů o únicích vybraných znečišťujících látek do ovzduší, vody a půdy, a o přenosech znečišťujících látek v odpadech a odpadních vodách a přenosech množství odpadů. Obecně lze konstatovat, že látky které se do IRZ ohlašují, jsou látky které mají negativní vliv na životní prostředí a lidské zdraví.

 

„Do IRZ musí ohlásit přenosy odpadů každý provozovatel, který vyprodukoval více jak 2 tuny nebezpečných odpadů za rok! Přestože tato povinnost platí již od roku 2009 mnoho provozovatelů do IRZ stále tyto přenosy nehlásí.“


Legislativa:
Ohlašovací povinnost vyplývá ze zákona č. 25/2008 Sb, resp. z nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 166/2006 (E-PRTR). Obdobou IRZ je tedy E-PRTR, který vznikl za účelem prevence a snížení znečištění, a to na evropské úrovni. Veřejnost tak získala snadnější přístup k údajům o únicích a přenosech, a může se tak snadněji zapojovat do některých aspektů rozhodovacích procesů. Nařízení E-PRTR v příloze I stanoví jakých konkrétních činností se ohlašovací povinnost týká a zároveň příloha II uvádí seznam sledovaných znečišťujících látek, včetně jejich prahových hodnot. Úniky látek a přenosy látek v odpadech nad rámec nařízení o E-PRTR stanoví  nařízení vlády č. 145/2008 Sb.

•    Zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a změně některých zákonů.
•    Nařízení vlády č. 145/2008 Sb., kterým se stanoví seznam znečišťujících látek a prahových hodnot a údaje požadované pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování životního prostředí.
    o    Příloha č. 1 – znečišťující látky, jejichž úniky do ovzduší se ohlašují vedle požadavků práva Evropských společenství (styren a formaldehyd).
    o    Příloha č. 2 – upravuje rozsah látek sledovaných v odpadech předávaných mimo provozovnu.
    o    Příloha č. 3 – údaje požadované pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování. Jedná se o výčet údajů, které musí povinné subjekty ohlásit příslušnému úřadu.

•    Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 166/2006, kterým se zřizuje Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek.
    o    Příloha I –  činnosti.
    o    Příloha II - znečišťující látky.
    o    Příloha III - formát pro ohlašování údajů o únicích a přenosech členskými státy komisi.


Způsob a termín pro podání hlášení do IRZ za rok 2011
Do IRZ se údaje nahlašují elektronicky, přičemž od letošního roku se hlášení podává výhradně pomocí Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP). Ohlašovací povinnost je nutné splnit nejpozději do 31. 3. 2012!

 

„V roce 2012 se údaje do IRZ ohlašují výhradně prostřednictvím ISPOP!“


Ohlašovací povinnost do IRZ vzniká v případě naplnění následujících předpokladů:
•    Existuje provozovna (definice provozovny vychází z nařízení č.166/2006/ES);
•    Došlo k úniku nebo přenosu;
•    Došlo k překročení stanoveného ohlašovacího prahu za daný rok.


Úniky látek se ohlašují v případě překročení prahových hodnot uniklých látek. Množství a druh látek stanoví v případě:
•    ovzduší – příloha II nařízení E-PRTR (sloupcec 1a), a také příloha č. 1 nařízení vlády č. 145/2008Sb.;
•    vod -  příloha II nařízení E-PRTR (sloupec 1b);
•    půdy – příloha II nařízení E-PRTR (sloupec 1c);

Jak již bylo zmíněno krom úniků se do IRZ také ohlašují přenosy látek, konkrétně pak přenosy:
•    látek v odpadních vodách mimo provozovnu – týká se látek uvedených v příloze II nařízení E-PRTR (sloupec 1b);
•    látek v odpadech mimo provozovnu – týká se látek uvedených v příloze č. 2 nařízení vlády č. 145/2008Sb;
•    odpadu mimo provozovnu – provozovatelé musí ohlásit přenosy odpadů mimo hranice provozovny:
    o    nebezpečné odpady - množství převyšující 2 t/rok
    o    ostatní odpady - množství převyšující 2 000t/rok.

Jelikož orientace v této problematice není zcela jednoduchá a existuje řada hraničních případů, připravilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP - Odbor posuzování vlivů na žiivotní prostředí a integrované prevence) několik praktických příkladů ohlašovacích povinností, které umístil na stránky IRZ. My Vám vybrané příklady postupně přineseme na stránkách TŘETÍ RUKA. Pokud ale řešíte v rámci své provozovny specifické problémy, dovolujeme si vám nabídnout jeden ze seminářů k ISPOP, které pořádá CEMC ve spolupráci s portálem TŘETÍ RUKA:

•    ISPOP a ovzduší (17.2.2012, Praha)
•    ISPOP a IRZ (2.3.2012, Praha)

Více k seminářům ZDE



Příklady plnění ohlašovacích povinností (1) – „Odpady – ohlašovací prahy“

Jako první přinášíme příklad z oblasti hlášení přenosů odpadů, a to zejména z důvodu, že řada provozovatelů o této povinnosti netuší, a tak za již předešlá období, v rozporu s požadavky zákona, nepodala hlášení do IRZ.

Vymezení problému:
„Jsou uvedená kriteria ohlašovacích prahů – 2 tuny nebezpečných odpadů nebo 2000 tun odpadů kategorie ostatní za rok – hodnoty součtu všech nebezpečných odpadů (různých katalogových čísel) produkovaných jednou provozovnou z výrobní činnosti nebo je tímto kritériem hmotnost jednoho druhu odpadu N nebo O z této výrobní
činnosti?“.


Řešení:
V IRZ se sleduje – množství přenosů odpadů (nebezpečných a ostatních) mimo provozovnu (článek 5 Nařízení č. 166/2006/ES) a množství přenosů znečišťujících látek v odpadech mimo provozovnu (nařízení vlády č. 450/2011 Sb. - příloha č. 2 k nařízení vlády č. 145/2008 Sb.). Odpad, který musí být sledován pro účely IRZ je odpad vznikající přímo nebo v přímé   souuvislosti s činností provozovaných zařízení (nejedná se tedy pouze o odpady z výrobní činnosti).
Odpady, které nevznikají přímo nebo v přímé souvislosti s činností provozovaných zařízení není nutné z hlediska plnění ohlašovací povinnosti do IRZ sledovat (ani z hlediska složení) a případně započítávat do množství odpadu, které bude porovnáváno s ohlašovacím prahem.

•    Množství přeneseného nebezpečného odpadu mimo provozovnu se porovnává s ohlašovacím prahem (ohlašovací práh 2 tuny/rok) po sečtení mnoţství všech druhů odpadů kategorie nebezpečný, vzniklých přímo nebo v přímé souvislosti s činností provozovaných zařízení.
•    Stejný postup bude uplatněn i v případě ostatního odpadu (ohlašovací práh 2 000 t/rok).


Zdroj: IRZ (ww.irz.cz), [celý dokument ke stažení – ZDE]

Výše uvedený příklad uvádí obecnou povinnost, kdy je potřeba ohlásit do IRZ přenosy odpadů. V příštím článku se pak podíváme na konkrétní případ domova seniorů a nemocnice, ve kterém si názorně vysvětlíme důležitost skutečnosti, že se ohlašují pouze přenosy odpadů, které vznikají v přímé souvislosti s provozem zařízení.