Více času na podstatné

Ojedinělá výstava v Plzni dokazuje, že PET lahve spojují lidi na celém světě

12.11.2016 11:18

Výstava v DEPO2015 chce ukázat, že aby se z Mé vlasti nestala Má plast, je potřeba k tomu dělat víc, než jen třídit odpad do kontejnerů správné barvy. Hlavním smyslem interaktivní expozice je přitáhnout pozornost k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu. Součástí výstavy je i neuvěřitelný hudební zážitek o který se stará 3D tiskárna.

„V Evropě se jen 30 % plastového odpadu zrecykluje, 40 % se spálí a 30 % končí na skládce. My chceme dát lidem možnost vlastnoručně recyklovat a vymýšlet zajímavý design Ukazujeme proto nejen přístup designérů a umělců, ale vyzýváme návštěvníky, aby přinesli také svůj plastový odpad a přetavili ho do nových výrobků,“ vysvětluje programový ředitel výstavy Jiří Sulženko.

Na výstavě Má plast se představuje také nizozemský designér Dave Hakkens. Ten se rozhodl udělat revoluci v dostupnosti recyklačních technologií a navrhl čtyři základní stroje tak, aby si kdokoli mohl lokálně plastový odpad přetvořit do smysluplných a hodnotných nových produktů. Plány na výrobu sady strojů zpřístupnil na webu www.preciousplastic.com (video ZDE). Tyto stroje se také představují na výstavě Má plast.

Celkem na výstavě od podzimu návštěvníci mohou obdivovat instalace od více než desítky umělců. Kromě akčních designérů se na výstavě představí i angažovaní recyklační umělci. Nebude chybět celosvětově uznávaná PET art umělkyně Veronika Richterová, berlínští Plastique Fantastique nebo Nicole Taubinger a Benedikt Tolar. Aktivistický design doplňují také výrobky z recyklovaného materiálu od světových designerských hvězd, například boty Melissa od architektky Zahy Hadid nebo módní návrhářky Vivienne Westwood.

Součástí výstavy je byť malý nicméně neuvěřitelný hudební zážitek – kdo chce vidět, jak zní Má vlast zahraná 3D tiskárnou a jak vypadá Smetanova hudba vytištěná z recyklovaného materiálu do fyzické podoby, je srdečně zván k poslechu 3D music jukeboxu v DEPO2015.

 

 

Výstava Má plast bude otevřena až do 28. února 2017. Od 27. do 31. října 2016 se část výstavy představí i na Designbloku. Další informace získáte na www.DEPO2015.cz




Na reportáž z DEPO2015 se můžete těšit už v prosincovém Odpadovém fóru