Více času na podstatné

Realitní trh v Česku se dočkal jednotného systému označování energetické náročnosti

24.01.2017 13:59

České ekologické manažerské centrum, z.s. (CEMC) vytvořilo manuál doporučující jednotný systém pro plnění zákonné povinnosti uvádění energetické náročnosti budovy v reklamních a inzertních materiálech. Návod je určen pro realitní kanceláře, přičemž z jednotného systému má profitovat zákazník. Ten ve srozumitelné formě získá informaci o energetické náročnosti nemovitosti a souvisejících nákladech na její provoz. Manuál obsahuje grafické šablony, praktické příklady, vysvětluje přínosy a nezapomíná ani na sankce. Veškeré podklady jsou volně ke stažení na odborném portálu pro životní prostředí www.Tretiruka.cz.

„Přehledné a jednoznačné označování energetické náročnosti nemovitostí v inzertním prostoru je důležitým faktorem pro orientaci potenciálních kupců nebo nájemníků. V současné době neexistují pro realitní kanceláře jednotná pravidla a pro klienty realitních kanceláří je mnohdy těžké se na trhu orientovat.“, vysvětluje motivy vzniku manuálu a pravidel Vladimír Študent, výkonný ředitel CEMC a dodává: „Problém je také fakt, že většina nabízených nemovitostí je označována jako nejhorší třída G, což sice zákon ve vybraných situacích umožňuje, nicméně přirozeně nemotivuje potencionální kupce si vybírat z nabídky ekologicky šetrnější nemovitost.“

Manuál reprezentuje především řada praktických příkladů jak postupovat v případě různých inzertních médií. Mimo klasické tištěné inzeráty se zaměřuje i na moderní technologie jako jsou mobilní aplikace. Perličkou je pak i doporučení pro televizní a rozhlasovou reklamu. Základ tvoří jednotný vizuální styl označování energetické náročnosti budovy (ENB) definovaný symbolem ENB. Pro něj byla vybrána typografie, typ písma, barva a pokyny pro dodržování jeho použití. Zvolené grafické zpracování vychází ze zavedené symboliky Průkazů energetické náročnosti budov (PENB) informující o stavu nemovitosti z pohledu energetické a finanční náročnosti na její typizované užívání. PENB je věnována speciální část vysvětlující jak se orientovat v uváděných informacích.

Na celkem 40 stránkách je uživatel komplexně informován o problematice. Není opomíjen informační a vzdělávací charakter a čtenář se tak seznámí základními pojmy reflektující povinnosti zákona o hospodaření energií, s přínosy, povinnostmi i potencionálními sankcemi. Manuál včetně všech souvisejících podkladů je soustředěn na populárním odborném portálu v oblasti životního prostředí v České republice www.TretiRuka.cz.

„Na realitním trhu v ČR je bohužel problematika energetické náročnosti upozaděna a zákazníci se ještě nenaučili s těmito informacemi pracovat. Stále si z nich málokdo uvědomuje, že měsíční náklady na provoz tvoří nezanedbatelnou část jejich měsíčního rozpočtu. Pokud se naučí s tímto parametrem pracovat, tak nejen že budou bydlet v nemovitosti, kde mají náklady pod kontrolou, ale také dokáží relevantně snížit pořizovací náklady.“ uvádí Vladimír Študent a uzavírá „Tématu energetických úspor a PENB se věnujeme dlouhodoběji v rámci vzdělávacího cyklu Energy Tour s cílem vzdělávat zástupce realitních kanceláří, široké veřejnosti ale také tzv. energetické specialisty zpracovávající PENB. Kvalita PENB je stále diskutovaným problémem, kdy Státní energetická inspekce (SEI) nachází nespočet pochybění na straně zpracovatelů. Tématu se budeme věnovat i nadále v našem odborném časopisu Odpadové fórum a na portálu www.TretiRuka.cz“.

 

 

Podklady jsou dostupné - ZDE

 

 

České ekologické manažerské centrum, z.s. (CEMC) je významným neziskovým sdružením v oblasti průmyslové ekologie, vydavatelem odborných periodik  - Odpadové fórum a www.Tretiruka.cz, pořadatelem vzdělávacích akcí a konferencí (Pvevence vzniku odpadů, Týden výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí) a realizátorem prospěšných projektů. Inspekční orgán zřízený při CEMC (CEMC ETVCZ) provádí nezávislé ověřování ekoinovací. Aktivity CEMC korespondují s aktuálním vývojem a trendy směřující k oběhovému hospodářství.