Více času na podstatné

Únorové číslo Odpadového fóra je na světě!

03.02.2016 10:52

Tématem aktuálního čísla jsou Staré ekologické zátěže. V únorovém čísle najdete vedle článků k  tématu rozhovor se starostou malé obce Němčovice panem Karlem Ferschmannem, který je členem předsednictva Sdružení místních samospráv (SMS ČR).

Je opravdu konec topení odpadem? Tuto otázku vznesla redakce do polemiky v návaznosti na novelu zákona o ochraně ovzduší, kterou vláda přijala ke konci minulého roku. Novela mimo jiné navrhuje zavést přímé kontroly občanů, čím a jak topí. Účastníci diskuze jsou představitelé občanských sdružení, obcí, Českého hydrometeorologického ústavu či Ministerstva životního prostředí. Jednotliví účastníci polemiky odpovídají, zda jsou přímé kontroly domácností vhodným a dostatečným nástrojem pro omezení topení odpadem.

Hlavní téma časopisu se věnuje problematice sanací kontaminovaných míst. V současné době se pozornost sanačních firem obrací k našemu východnímu sousedovi. Slovensko v těchto letech čerpá finanční prostředky na likvidaci starých zátěží z fondů EU. S aktuálními problémy projektů sanací na Slovensku seznámí paní Vlasta Jánová z Ministerstva životního prostředí SR. V dalších článcích v návaznosti na dané téma budou čtenáři seznámeni se zajímavými možnosti průzkumu znečištění přímo v terénu nebo s příkladem sanace z lokality kontaminované automobilovým benzinem.

Pro únorové číslo si redakce také připravila reportáž z chráněné dílny na demontáž elektroodpadu, která v roce 2016 poskytne práci 12 osobám se zdravotním postižením, a to díky vítězství ve výběrovém řízení společnosti Asekol. V rámci malého zpestření proběhla v redakci anketa „Miss spalovna“, ve které jsme vybrali 5 nejkrásnějších spaloven ze západní Evropy.

Únorové číslo Odpadového fóra je na světě!