Více času na podstatné

Mládek jednal v Bruselu o notifikaci, ta by měla být do dubna příštího roku

27.11.2015 14:40

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek dnes intervenoval u Evropské komise ve prospěch notifikace podpory obnovitelných zdrojů energie. V Bruselu dnes hovořil s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. Podpora obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před rokem 2013 by měla dostat souhlas Evropské komise do dubna příštího roku.

„Z jednání s paní komisařkou vezu do Prahy potvrzení politické vůle úspěšně a rychle dokončit všechny notifikační procesy podpory obnovitelných zdrojů energie v České republice, které trvají už několik let,“ oznámil po jednání ministr Mládek.

 Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/mladek-komise-schvali-ceskou-podporu-obnovitelnych-zdroju-do-pristiho-dubna-1250124#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Ministr průmyslu a obchodu dodal, že podle komisařky Vestagerové Evropská komise neshledává žádné důvody, proč by podpora obnovitelných zdrojů neměla být slučitelná s pravidly fungování vnitřního trhu EU. Důležité je, že v žádné z těchto notifikací neprobíhá formální vyšetřovací řízení, které Komise zahajuje v případě pochybností o slučitelnosti poskytované podpory s pravidly fungování vnitřního trhu. Komisařka Českou republiku zároveň ujistila, že žádné takové řízení nepřipravuje.

Žádost o notifikaci zákona č. 165/2012 Sb., na jehož základě se evropské dotace pro obnovitelné zdroje vyplácejí, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR podalo v roce 2012. Česko předloží Komisi další doklady a vysvětlení. Pokud vše půjde dobře, měla by komisařka ještě v prosinci poslat do Prahy dopis potvrzující, že „notifikace se blíží ke zdárnému konci“, uvedl po jednání na setkání s novináři Mládek. Podpora obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před rokem 2013 by měla dostat souhlas Evropské komise do dubna příštího roku.

Ministr Mládek dále uvedl, že se pokusí přesvědčit šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou, aby bylo vyplácení podpor skutečně spuštěno od Nového roku. "Ale paní Vitásková je nezávislá regulátorka a já jí to nemůžu nařídit," upozornil.

Pokusí se prý přesvědčit šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou, aby bylo vyplácení podpor skutečně spuštěno od Nového roku. "Ale paní Vitásková je nezávislá regulátorka a já jí to nemůžu nařídit," upozornil. Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/mladek-komise-schvali-ceskou-podporu-obnovitelnych-zdroju-do-pristiho-dubna-1250124#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Související: