Více času na podstatné

MPO: Rozhodnutí ERÚ existenčně ohrožuje zemědělce i malé obce

23.11.2015 12:31

Energetický regulační úřad nevypsáním cenového rozhodnut pro většinu podporovaných zdrojů energie významně ohrožuje české zemědělce i malé obce, uvedlo dnes Ministerstvo průmyslu a obchodu v tiskové zprávě.

Příští rok tak bude podle něj kritický pro řadu malých obcí, které se v minulých letech rozhodly vybudovat výrobu energie z bioplynové stanice či jiný energetický zdroj pro místní využití. Na své projekty si navíc mnohdy vzaly úvěry. Obdobně bude poškozena celá řada zemědělců zabývající se pěstováním biomasy. Nejde tedy pouze o zastavení podpory solárníkům, jak bývá podle ministerstva účelově interpretováno.

MPO také uvedlo, že ERÚ má přitom možnost vypsat podporu pro již existující zdroje stejně jako v předcházejících letech, neboť nedošlo ke změně právního stavu. Komise je o vyplácené podpoře již dlouhodobě informována a podle posledních informací by měla být notifikace dokončena nejpozději do jara 2016.

Server iHNED.cz dnes uvedl, že na Pražský hrad počátkem týdne zavítá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. S prezidentem bude jednat právě o sporu s ministrem průmyslu Janem Mládkem.

Připomínáme, že ERÚ minulý týden ve čtvrtek rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v Česku nebude pro příští rok vyplacena podpora.

Na čtvrtek dopoledne ERÚ naplánoval tiskovou konferenci k cenovým rozhodnutím pro rok 2016 za účasti předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové a a místopředsedů Jana Nehody a Martina Laštůvky.

 

Související: