Více času na podstatné

Vitásková: Vláda chce, abych se sama odvolala?

19.11.2015 18:03

Jedná se jen o další útok na nezávislost národního regulátora, uvedla dnes šéfka ERÚ Alena Vitásková v reakci na dopis náměstka ministra vnitra pro státní službu. Podle Vitásková ji tak Josef Postránecký de facto žádá, aby se k 1. lednu 2016 dobrovolně odvolala z funkce předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Níže uvádíme úplnou reakci A. Vitáskové včetně zmiňovaného dopisu.

 

Reakce Aleny Vitáskové (ERÚ):

Technická novela ještě neúčinné novely energetického zákona se zasekla v Parlamentu. Vláda není schopna situaci vyřešit. Černého Petra si mám vylosovat já. Odvolávat sama sebe nebudu, obrátím se na Evropskou komisi

V minulých dnech jsem od náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého obdržela dopis, kterým mne de facto žádá, abych se k 1. lednu 2016 dobrovolně odvolala z funkce předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Mnohem závažnější však je, že mne vybízí k úmyslnému porušení evropské i české legislativy, a žádá mne, abych ohrozila nezávislost ERÚ. Náměstek pro státní službu totiž chce, abych sama připravila a podepsala nezákonné rozhodnutí.

Došlo by tak k situaci, kdy by se opět vina za nesprávný úřední postup hodila na mne a následně by všichni krčili rameny, že jsem měla postupovat v souladu se zákonem a nepřijímat pokyny od jiných orgánů státní správy. Jedná se jen o další útok na nezávislost národního regulátora, což je v jednoznačném rozporu s mezinárodními závazky České republiky. Zároveň to považuji za důkaz naprosto zoufalé situace, do které se vláda svou vlastní špatnou legislativní činností dostala a kvůli níž se mne snaží vtáhnout do porušení platné legislativy.

Opakovaný tlak na oslabení nezávislosti ERÚ měl být jedním z témat, které jsem chtěla přednést před Bezpečnostní radou státu, ale premiér Bohuslav Sobotka mou žádost o vystoupení před tímto orgánem již od srpna ignoruje. V situaci, kdy je naše nezávislost ohrožena chybnou legislativou, nebo kdy se orgány činné v trestním řízení snaží diktovat našemu úřadu, jak má postupovat v konkrétních krocích, jsem nucena se obrátit i s výše zmíněným dopisem náměstka pro státní službu na příslušné orgány Evropské komise a požádat o stanovisko, jak v dané věci postupovat, abych splněním požadavků ministerstva vnitra nezpůsobila sankce vůči České republice za úmyslné porušování evropské legislativy v oblasti nezávislosti regulace v energetických odvětvích s dopadem na energetickou bezpečnost ČR i EU.

 

Související:

Teplárny: Nepodpora KVET a OZE ohrožuje ceny tepla (19.11.2015)

MPO: ERÚ destabilizuje energetický sektor, investiční i právní prostředí ČR (18.11.2015)

Tlak na Vitáskovou sílí. Kvůli zmatkům v zákonech se má vzdát funkce (iDNES.cz, 19.11.2015)Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/vitaskova-se-ma-po-nalehani-superurednika-vzdat-funkce-1247288#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Státu hrozí žaloby solárníků. Vitásková se šprajcla, říká v rozhovoru ministr Mládek (MF, 18.10.2015)

Komentář šéfky ERÚ Vitáskové k patálii s obnovitelnými zdroji (10.11.2015)

Jaká je budoucnost obnovitelných zdrojů? (2.11.2015)

Šéfka ERÚ nechce vypsat podporu pro obnovitelné zdroje (30.10.2015)