Více času na podstatné

DOTACE: Informačně vzdělávací kampaň „Jak správně topit, aneb vyměňte si svůj starý kotel za nový"

03.02.2014 07:56

File:Srbsko, kouř (01).jpgMinisterstvo životního prostředí vyhlasilo dne 22. ledna 2014 výzvu k předkládání žádostí o grant z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí na financování projektů zaměřených na podporu SNÍŽENÍ EMISÍ Z LOKÁLNÍCH TOPENIŠŤ. Žádost musí být podána žadatelem, příp. zástupcem žadatele, osobně kontaktním osobám oddělení programů EU v zalepené obálce nebo zaslána poštou na adresu Odbor ekonomických a dobrovolných nástrojů, Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, 100 10 Praha 10 do 21. února 2014. Alokovaná částka pro 14. výzvu je 6 mil. Kč. Podpořeny budou nejvýše dva projekty.

Informačně vzdělávací kampaň „Jak správně topit, aneb vyměňte si svůj starý kotel za nový“ Minimální a maximální výše grantu: 500 000 – 3 000 000 Kč. Grant bude poskytnut do výše 80 % uznatelných nákladů projektu.

Předmětem grantu je návrh, realizace a vyhodnocení informačně vzdělávací kampaně, která si klade za cíl poskytnout obyvatelům ČR komplexní informace a rady o ekologicky šetrném způsobu vytápění domácností, v jehož důsledku dojde ke snížení emisí, které jsou produkovány zastaralými, málo účinnými kotli na tuhá paliva, ve kterých často dochází ke spalování nevhodného paliva. Zároveň bude občanům poskytnuta informace o ekonomické výhodnosti takového způsobu vytápění a o možnosti financování výměny starého kotle za nový, včetně podrobného popisu procesu získání dotace, aby byli positivně motivováni ke změně způsobu vytápění v lokálních topeništích (lokálním topeništěm se rozumí malý spalovací zdroj znečišťování do tepelného výkonu 50kW) v objektech určených k bydlení. Další informace získáte ZDE

 

Na venkově je ovzduší čím dál horší. Plyn je drahý, brání se místní. Na venkově je čistší vzduch, říkají lidé, kteří se z měst, třeba jenom na víkend, stěhují na vesnici. V zimě to však rozhodně neplatí, spíše naopak. MF DNES se po vzoru iniciativy bojující proti čmoudilům vydala na venkov a zjišťovala, proč si tam místní navzájem otravují ovzduší, a je to dokonce čím dál horší. Více ZDE (iDNES.cz, 2.2.2014)

 

Zdroj: MŽP/Wikimedia (cs:ŠJů)