Více času na podstatné

Vážení příznivci aplikovaného výzkumu a rizikového managementu, dovolujeme si vás pozvat na další ročník Týdne výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí (TVIP), který letos proběhne v termínu 12. – 14. listopadu 2024 v Hustopečích u Brna. Nový ročník opět zastřešují dvě tradiční specializovaná odborná setkání: konference APROCHEM a symposium ODPADOVÉ FÓRUM. Tyto dvě akce doplní letos konference POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI, která se zaměří na bioodpady a vedlejší produkty z potravinářského průmyslu a zemědělství.

AKTUALITY:

  • Příští ročník proběhne v termínu 14.-16. 10 .2025, těšíme se na vás!
  • Děkujeme všem účastníkům za jejich účast na TVIP 2024. Kompletní přehled příspěvků a prezentací naleznete zde.
  • Exkurze proběhne ve čtvrtek 14. 11. do Školícího o a výcvikového zařízení HZS ČR (Zaoralova 14, 628 00 Brno) od 10 hod. (odjezd autobusu v 9 hod. od hotelu Amande).
  • Na akci se stále můžete přihlásit, do 1. 11. jsme schopni zajitit i ubytování v hotelu Amande.
  • Program konference byl zveřejněn, můžete je také stahovat zde - APROCHEM/ODPADOVÉ FÓRUM.
     
  • Děkujeme všem, kteří přihlásili své příspěvky. Pokud někdo nestihl termín a měl by ještě zájem o přihlášení příspěvku, dejte nám vědět.
  • Letošní ročník TVIP proběhne ve dnech 12. - 14. 11. 2024

    INFORMACE PRO ÚČASTNÍKY:

Přihlášky:

 

Důležité termíny:

Vložné:

       termín konání:

Odpadové fórum: 12. – 14. 11. 2024

Potravinářství na cestě k udržitelnosti: 12. – 13. 11. 2024

Aprochem: 13. – 14. 11. 2024

termín přihlášek příspěvků:

do 30. 9. 2024

termín plných textů:

do 15. 10. 2024

termín přihlášek účasti:

do 15. 10. 2024 (po termínu si účastníci zajišťují ubytování svépomocí)

plné vložné:

5 600 Kč

dvoudenní vložné:

5 000 Kč

jednodenní vložné:

4 350 Kč

Program:

   
         

Konference APROCHEM

Konference tematicky pokrývá oblast řízení rizik a bezpečnosti. Zaměřuje se zejména řízení průmyslových rizik a rovněž na rizika při správě regiónů, měst a obcí. Konference odráží význam výzev vyplývajících ze změn ovlivňujících naši společnost v oblasti širokého spektra rizikového managementu (mezinárodní bezpečnostní situace, bezpečnost kritické infrastruktury v souvislosti s uplatňováním nových technologií, rozšiřováním energetického mixu o alternativní zdroje energie, změnami klimatu atd.).
 
Rizikový management a prevence a odstraňování havárií
  • Posuzování a řízení rizik
  • Prevence závažných průmyslových havárií
  • Zkušenosti z odstraňování následků havárií
  • Rizika související s nanomateriály (např.ve vztahu k potravinám)
  • Rizika vyplývající z nových výzev (změna klimatu, nástup chytrých technologií, využití alternativních zdrojů energie a dopady geopolitických změn)
  • Bezpečnost a hygiena práce
 

Symposium ODPADOVÉ FÓRUM

Plný název symposia zní Výsledky výzkumu a vývoje pro průmyslovou a komunální ekologii a naznačuje, že je zaměřené na prezentaci výsledků výzkumných projektů z celé oblasti průmyslové a komunální ekologie a nikoli jen na oblast související s odpady, jak by se mohlo zdát z jeho zkráceného názvu.

Nicméně počínaje ročníkem 2023 nově věnujeme zvýšenou pozornost jedné vybrané významné skupině odpadů. V minulém roce to byly Odpady ze a pro stavebnictví, letos se naše pozornost zaměří na POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI (více níže).

 

Cílem symposia je prezentace výsledků (především) aplikovaného výzkumu směrem k podnikatelské sféře a pomoc při navazování kontaktů mezi výzkumnou sférou a praxí.

 

Symposium je určeno:

  • K prezentaci výsledků (především) aplikovaného výzkumu z celé oblasti průmyslové a komunální ekologie;
  • Pro zástupce podnikatelské sféry a veřejné správy, aby se seznámili s výzkumnými tématy a projekty s cílem eventuálního převzetí nebo rozvinutí dosažených výsledků v praxi;
  • K seznámení představitelů výzkumné obce s potřebami reálného „podnikového života“ a případnému navázání spolupráce.

TEMATICKÉ OKRUHY:

Odpady
  • Systémové otázky odpadového hospodářství
  • Materiálové, biologické a energetické využití odpadů
  • Nebezpečné odpady, odstraňování odpadů
  • Sanace ekologických zátěží a  následků havárií
Věda a výzkum pro oběhové hospodářství
  • Šance a bariéry cirkulární ekonomiky
  • Nové zdroje surovin a energie
  • Inovativní technologické postupy a inovativní technologie
  • Nové materiály a jejich aplikace (bio- a nanomateriály)
Voda
  • Čištění průmyslových odpadních vod
  • Získávání cenných látek z odpadních vod
  • Recyklace vody
  • Nakládání s kaly, kapalné odpad
Ovzduší
  • Čištění odpadních plynů a spalin
  • Snižování a měření emisí
  • Doprava a lokální zdroje
  • Kvalita ovzduší a zdravotní rizika

 

Více informací

 

Konference Potravinářství na cestě k udržitelnosti

Od minulého ročníku chceme v rámci TVIP věnovat zvýšenou pozornost jedné významné skupině odpadů nebo průmyslovému odvětví a věnovat jí/mu samostatnou konferenci. Letos se plánujeme zaměřit na potravinářský průmysl.

Cílem konference je seznámit účastníky s environmentálními dopady potravinářských výrob a identifikovat příležitosti k jejich nastartování udržitelným směrem prostřednictvím vědy, výzkumu a inovací, a to nejen v kontextu snížení uhlíkové stopy a emisí. Současně se podíváme na aktuální směrování evropské politiky a jak nastavit obchodně výrobní strategie v kontextu nefinančního ESG reportingu.

Potenciál je v této oblasti vskutku široký a od snižování materiálové spotřeby, přes co nejvyšší zhodnocení vedlejších produktů a současnou minimalizaci vznikajících odpadů a emisí, až po snižování energetické náročnosti. Samostatnou a v tomto oboru velmi významnou kapitolou je snižování spotřeby vody, její čištění na vstupu a výstupu, velkou výzvou pak je její recyklace a opětovné použití.

Všechny témata tvoří složitou a komplexní skládanku, nemalou výzvu, kdy na udržitelné cestě nás čeká řada překážek. Nicméně to nás nemůže odradit, ale naopak v nás vzbudit ten správný zápal, dodat potřebou energii i motivaci. Konference tak má ambici propojit potravinářský sektor a jeho potřeby s výzkumnou obcí a vytvořit platformu pro dialog mezi stakeholdery.

Hlavní témata:
  • Problémy a výzvy jednotlivých oborů potravinářského průmyslu;
  • Výsledy vědy, výzkumu, inovací a příklady správné praxe;
  • Legislativa, trendy a aktuální směrování EU;
  • Zlepšení postavení provozu/firmy v ESG reportingu;
  • LCA, uhlíková stopa, vodní stopa jako kritéria udržitelnosti provozu;
  • Využívání udržitelnějších surovin a zvyšování jejich výtěžnosti;
  • Minimalizace odpadů a efektivní využívání vedlejších produktů;
  • Využití neprodaných či znehodnocených produktů;
  • Čištění odpadních vod, membránové procesy, získávání cenných složek a recyklace vod;
  • Kompostování a anaerobní digesce coby jako poslední možnost využití toho, co nejde zhodnotit lépe;
  • Snižování energetické náročnosti a využití alternativních zdrojů energií.

Konference je připravována ve spolupráci s Potravinářskou komorou. Odborným garantem konference je recenzovaný open-access časopis WASTE FORUM, jehož šéfredaktor je rovněž programovým garantem konference. Vybrané příspěvky z konference plánujeme zařadit do tematického čísla WASTE FORUM 2025,1. Časopis je od roku 2017 indexován v databázi SCOPUS.

 

Rámcový program TVIP 2024

Úterý
12. 11. 2024
10,00 - 18,00 ODPADOVÉ FÓRUM
POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

Hlavní sál
Středa
13. 11. 2024
9,00 - 18,00 ODPADOVÉ FÓRUM
POTRAVINÁŘSTVÍ NA CESTĚ K UDRŽITELNOSTI

Hlavní sál
APROCHEM
Mandlový sál
11,00 - 11,30 Autorská prezentace VÝVĚSEK
Spojovací chodba před Velkým sálem
19,00 - 00,00

Společenská večeře

(cimbálová muzika, volná zábava s konzumací vín a večerním rautem)

Čtvrtek
14. 11. 2024
9,00 - 13,00 Exkurze
Školící o a výcvikového zařízení HZS ČR - středisko Brno


 
   


 

 

Partneři a vystavovatelé (v jednání)

 
     
       

 

Odborní partneři:

 
 
 

 

Záštita (v jednání):


      

Akce se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí
  
MV GŘ HZS genpor.Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA, generální ředitel
 
     

 

 

Mediální partneři:

https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200001766-6527b6621c/OFlogo.png
  WASTE FORUM
https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200001844-e35d7e64a3/treti_ruka_cmyk.jpg?hash=15102010
 
   

 

Pořadatel:

České ekologické manažerské centrum, z. s.

28. Pluku 524/25, 101 00 Praha 10

www.cemc.cz, cemc@cemc.cz

Tel.: 274 784 417

IČO: 45249741, DIČ: CZ45249741

Číslo účtu: 27534061/0100

Kontaktní osoby:

 

Odpadové fórum

Odpady z potravinářství

Ing. Ondřej Procházka, CSc.

Tel.: (+420) 723 950 237

Email: prochazka@cemc.cz

 

 

Aprochem

Ing. Jiří Študent st.

Tel.: (+420) 602 617 614

Email: student@cemc.cz

 

 

Ubytování, inzerce, fakturace, přihlášky účasti:

Ing. Anna Nemergutová

Tel.: (+420) 724 685 303

Email: nemergutova@cemc.cz