Více času na podstatné

3,5krát kolem Čínské zdi, takovou vzdálenost představují vytříděné baterie v ČR položené v řadě za sebou

14.10.2014 12:11

Během dvanáctiletého fungování neziskové společnosti ECOBAT, která se v České republice stará o zpětný odběr použitých baterií a akumulátorů, se k recyklaci dostalo již více než 5 tisíc tun použitých baterií. Toto množství představuje přibližně 253 milionů kusů tužkových baterií AA, každý obyvatel ČR jich tak vytřídil celkem 24. Díky aktivitě veřejnosti i spolupráci s obcemi a firmami se množství odevzdaných baterií každoročně zvyšuje. V loňském roce se zpětně odebralo přibližně 32 % baterií dodaných na trh. Od roku 2016 však směrnice EU zvyšuje tento limit na minimálně 45 %.

„V třídění odpadu jsou Češi mistři, baterie však stále mnoho lidí hází do koše. Množství baterií, které se dostane u nás k recyklaci, každoročně narůstá, přesto je však v České republice stále velký potenciál. Nejen u veřejnosti, ale také ve firmách a obcích,“ říká Petr Kratochvíl, ředitel neziskové organizace ECOBAT, a dodává: „Snažíme se o to, aby zaměstnavatelé poskytli svým zaměstnancům možnost odhazovat použité baterie do boxů v prostorách firmy. Jednoduchým organizačním opatřením může firma deklarovat svoji společenskou odpovědnost (CSR) a zapojení do kolektivního systému ECOBAT lze využít k naplňování principu neustálého zlepšování environmentálního profilu firmy v rámci systému ISO 14000 nebo EMAS.“

 

Třídíme pouze třetinu baterií

Kdyby se všechny vytříděné baterie položily do jedné řady za sebe, odpovídala by jejich celková délka vzdálenosti z Prahy až do hlavního města Argentiny, které je od naší metropole vzdáleno 11 826 km vzdušnou čarou. „Je to obrovské množství, stále se však jedná jen přibližně o třetinu všech baterií, které si Češi koupí. Zbytek končí na skládkách nebo ve spalovnách,“ doplňuje Kratochvíl. V propočtech se uvažují baterie typu AA, které podélně měří přibližně 5 cm.

 

Češi netuší, kolik baterií doma vůbec mají

Z letošního průzkumu společnosti Recyklohraní o.p.s. vyšlo najevo, že průměrná česká rodina má doma 49 baterií, z toho 8 použitých. V západní Evropě není výjimkou i 115 přenosných baterií v jedné domácnosti, z toho 15 použitých. Vzhledem k malé velikosti přenostných baterií si mnoho lidí ani neuvědomuje, kde všude baterie používají a že spotřeba baterií v průměrné české domácnosti není zanedbatelná.