Více času na podstatné

39 dní nového ministra životního prostředí Richarda Brabce

10.03.2014 15:12

39 dní nového ministraK příležitosti jednoho měsíce Richarda Brabce ve funkci ministra životního prostředí se dnes na půdě Ministerstva životního prostředí konala tisková konference za účasti ministra, náměstkyně a náměstků a ředitele Státního fondu životního prostředí.

Více než jeden měsíc v úřadě mě vede k malému bilancování mého dosavadního působení na ministerstvu. Se žádnými sto dny hájení jsem nepočítal, bylo třeba mnohé urychlit hned. V první řadě jsem provedl personální změny ve vedení MŽP a SFŽP a s tím související reorganizaci těchto institucí (včetně změn v systému odměňování zaměstnanců a přidělování mimořádných odměn). V současné době probíhá prověřování stavu hospodaření celého MŽP i jeho resortních organizací. Vzhledem k prioritám, které jsem si stanovil, jsme podnikli urychlené kroky k čerpání stávajícího OPŽP, vyhlásili nové výzvy, včetně Nové zelené úsporám, snažíme se o navýšení alokace nového OPŽP a pokračujeme v kotlíkových dotacích tak, abychom finance, které máme od EU k dispozici, dokázali v co největší možné míře využít tam, kde je tato republika vážně potřebuje. Mimo jiné připravujeme novou legislativu pro posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) a odpadové hospodářství,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Během tiskové konference prezentovali novinky a změny v jednotlivých sekcích náměstkyně a náměstci Ministerstva životního prostředí. S plány Státního fondu životního prostředí pro rok 2014 seznámil novináře jeho nový ředitel Petr Valdman. Náměstkyně pro technickou ochranu životního prostředí Berenika Peštová zmínila nutnost práce na odpadové legislativě, a to přípravu Zákona o odpadech a Plánu odpadového hospodářství ČR na 2015–2024, včetně jeho vazby na OPŽP. O problematice Národního parku Šumava a schvalování jeho Plánu péče hovořil náměstek pro sekci ochrany přírody a krajiny Vladimír Dolejský. Ostře sledované téma čerpání peněz z EU bylo na náměstkovi pro sekci fondů EU, ekonomiky a politiky životního prostředí Janu Křížovi. 1. náměstek ministra pro sekci úřadu ministerstva Jan Landa rozvinul otázku auditů na MŽP, včetně prověření stávajících smluv a vypovězení smluv na neúsporné zakázky. Náměstek Vladimír Mana pro sekci státní správy představil snahu ministerstva o intenzivnější komunikaci s nevládními organizacemi.

Naší neposlední prioritou je úzká komunikace s kraji, obcemi a nevládními organizacemi. Pro nevládní organizace se nám například podařilo navýšit podporu pro nevládní neziskové organizace pro letošní rok na 7,7 mil. Kč na podporu 48 nejúspěšnějších projektů, což je uspokojivý, dvojnásobný nárůst podpory oproti roku 2013,“ dodal ministr životního prostředí Richard Brabec.

 

Dokument ke stažení:

Prezentace z TK

 

Zdroj: TZ MŽP