Více času na podstatné

3D tisk se dnes využívá pro výrobu prototypů i malosériovou výrobu

02.03.2016 20:56

Firmy při výrobě prototypů, náhradních dílů či malé série výrobků už nemusí svoje produkty složitě a zdlouhavě odlévat nebo soustružit, ale můžou si je poměrně snadno a rychle vyrobit pomocí speciálních 3D tiskáren. Nové centrum vybavené moderní technologií 3D tisku, která je k dispozici i podnikům, v únoru otevřel Vědeckotechnický park Univerzity Palackého v Olomouci (VTP UP).

Olomoucké pracoviště patří podle jejího ředitele mezi největší 3D tisková centra v Česku. "Ve většině z nich pracují pouze s tiskárnami pro plast. Naše vybavení umožňuje práci nejen s různými typy plastových materiálů, ale také s fotopolymery a práškovými kovy. Jako jedni z prvních disponujeme také tiskárnou, která staví modely z papíru," uvedl ředitel VTP UP Jiří Herinek.

Například při tisku z plastu to funguje podobně, jako když se vytlačí zubní pasta na kartáček. U kovu jde o nanášení tenkých mikromilimetrových vrstev prášku a 'spékaných' pomocí laseru. "Vytištění" výrobků je mnohem rychlejší než při klasickém odlévání, soustružení nebo obrábění. 3D tiskárně jeho výroba zabere několik hodin či dnů.

 

Zdroj: ČTK