Více času na podstatné

Aktuálně.cz na téma budoucnosti odpadového hospodářství v ČR a Českápozice na téma podpory výstavby uhelných elektráren.

13.09.2013 09:55

Budoucnost odpadového hospodářství ČR

Na konci srpna měl Senát PČR projednávat návrh novely zákona o odpadech. Připravil ho senátor Petr Šilar (KDU-ČSL). V odborných kruzích šlo o návrh široce kritizovaný. Ani horní komora Parlamentu ČR neměla vůli se jím zabývat. Šilarova epizoda byla jen dalším z projevů souboje o trh s odpady u nás. Jedním ze subjektů, který kritizoval Šilarovu novelu nejhlasitěji, je Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH). Podle ní je novela protitržní, protisoutěžní, vede k vyšším nákladům na odpadové hospodářství, počítá se zvýšením ceny za odpady, kterou platí občané a firmy, a jde silně na ruku pouze jedné z technologií nakládání s odpady, konkrétně spalovnám odpadů. Podle ČAOH by uplatnění novely vedlo k „destrukci současného úspěšného, kvalitního a stále nákladově akceptovatelného odpadového hospodářství ČR". O jakou budoucnost tedy usiluje tato organizace? Aktuálně.cz se ptalo Petra Havelky, výkonného ředitele ČAOH. Více ZDE

 
Odklon od uhlí
Když americký prezident Barack Obama letos v červnu oznámil, že chce stanovit přísné limity pro nové i existující uhelné elektrárny v zemi a stopnout jim jakoukoliv podporu, doufal, že se stane globálním lídrem v boji proti změnám klimatu a inspiruje zbytek světa. Na hodnocení, zda mu tento smělý plán vyšel, je zatím brzy. Odklon od uhlí však ve světě patrný je. Alespoň v některých jeho částech. Krátce po Obamově vystoupení oznámila protiuhelnou strategii Světová banka. Nyní se přidaly i severské země. Bílý dům oznámil, že Dánsko, Finsko, Island, Norsko a Švédsko se koncem srpna se Spojenými státy dohodly na společném postupu boje proti změnám klimatu. Proslýchá se, že k podobnému kroku se chystá i Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Více ZDE.
 
Zdroje: Aktuálně.cz, Českápozice.cz