Více času na podstatné

Analýza: V roce 2017 se cena vody citelně zvýší, někde dokonce překročí i 100 Kč za kubík

07.04.2016 12:53

Česko čeká v roce 2017 podle odhadů vyplývajících z analýzy poradenské společnosti Grant Thornton citelné zvýšení cen vodného a stočného. Podle analýzy by cena vody mohla na více místech v Česku překročit magickou hranici 100 Kč za kubík. Tato cena představuje v průměru ČR výši sociálně únosné ceny vody.

"V současné době se průměrná cena 1 m3 pohybuje kolem 75 Kč. Vlivem několika souběžných faktorů odhadujeme, že na více místech ČR cena překročí magickou hranici 100 Kč za 1 m3," uvedl managing partner Grant Thornton Advisory David Pirner.

Růst cen se týká především měst, kde se dlouhodobě odkládaly investice do obnovy vlastní infrastruktury a měst a obcí, které jsou závislé na odběru podzemních vod. "V roce 2017 se potkají dva naprosto zásadní faktory ovlivňující cenu vody - nutné investice do přirozené obnovy vodohospodářské infrastruktury a zvýšení poplatků za odběr podzemních vod na základě novely vodního zákona," vysvětlil situaci expert na vodohospodářství a partner společnosti Grant Thornton Pavel Válek. Na základě souběhu těchto dvou faktorů je vysoce pravděpodobné, že české domácnosti čeká citelné zdražení ceny vody.

Obecně zdražování ceny vody ovlivňuje podle poradenské společnosti hned několik faktorů. Vedle kontinuálního nárůstu provozních nákladů, je jedním z hlavních faktorů dlouhodobě podfinancovaná infrastruktura. "Velká část nákladů za vodohospodářské služby je fixní bez ohledu na objem dodané či vyčištěné vody, přičemž dlouhodobě klesá spotřeba vody a to má zásadní dopad na jednotkovou cenu " říká Pavel Válek. Ceny tak logicky porostou především ve městech, kde se dlouhodobě odkládaly investice do obnovy vlastní infrastruktury a zároveň tam, kde města či obce nebudou schopná nadále čerpat štědré evropské dotace či dotovat obnovu a investice z veřejných rozpočtů.

Podle analýzy Grant Thornton způsobí skokový nárůst ceny za vodu další zásadní faktor, kterým je změna legislativy. "Jde o novelu vodního zákona, kterou připravuje Ministerstvo životního prostředí. Cílem zvýšení poplatků je omezení množství vypouštěné odpadní vody a regulace používání zdrojů podzemních vod," říká Pavel Válek. Tímto způsobem novela také reaguje na pokračující sucha v Čechách.

Zdroje podzemních vod používá téměř polovina měst a obcích v ČR a to včetně měst, které zdroje kombinují. "Je na místě začít vážně hovořit o tom, že již brzy dojde k dosažení magických 100 Kč za 1m3 za vodné a stočné a to na více místech České republiky. Tato magická cena představuje v průměru ČR výši sociálně únosné ceny vody. Sociální únosnost cen počítá s prahovou hodnotou 2% průměrných čistých příjmů domácností v daném regionu, takže je otázkou, zda bude možné ceny za vodu udržet v souladu s tímto pravidlem", uzavírá managing partner Grant Thornton Advisory David Pirner.

 

Čtěte také:

MŽP vypořádalo poplatkovou novelu vodního zákona, rozpory však zůstávají (22.3.2016)