Více času na podstatné

ANO chce na MŽP vrátit odbornost. K problematice přenastavení OPŽP by měla být sestavena pracovní skupina.

13.01.2014 12:05

Přibližně 15 zástupců nevládních ekologických organizací jednalo v pátek 10. ledna v Praze s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a kandidátem hnutí na ministra životního prostředí Richardem Brabcem. Přibližně po třech hodinách jednání se jeho účastníci rozcházeli s tím, že schůzky nevládních organizací s vedením resortu a zástupci hnutí ANO budou pokračovat přibližně jednou za měsíc, především s ohledem na aktuální problémy, které ministerstvo musí v nejbližších měsících řešit. Například k problematice přenastavení OPŽP by měla být sestavena pracovní skupina, v níž by zasedli i zástupci nevládních organizací.

Setkání zprostředkoval jeden ze spolutvůrců programu životního prostředí hnutí ANO, bývalý ministr životního prostředí a český zástupce Generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise Ladislav Miko.
Cílem jednání bylo především navázat dialog mezi ekologickými organizacemi a budoucím vedením resortu. Kandidát na ministra Richard Brabec představil své priority, mezi něž řadí především nové nastavení Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a obnovení důvěry českého ministertva životního prostředí v Bruselu.

Zástupci ekologických iniciativ upozorňovali také na to, že předešlí ministři - především z řad ODS - s nevládními organizacemi vůbec nekomunikovali. Řešit se podle nich musí i personální politika ministerstva. Skuteční experti z ministerstva odcházejí a zůstávají úředníci bez odborné znalosti, které do funkcí nominovaly politické strany.

Přibližně po třech hodinách jednání se jeho účastníci rozcházeli s tím, že schůzky nevládních organizací s vedením resortu a zástupci hnutí ANO budou pokračovat přibližně jednou za měsíc, především s ohledem na aktuální problémy, které ministerstvo musí v nejbližších měsících řešit. Například k problematice přenastavení OPŽP by měla být sestavena pracovní skupina, v níž by zasedli i zástupci nevládních organizací.

"Jsem rád, že mezi námi nevznikly žádné hluboké příkopy a myslím, že ani nevzniknou. Pro nás nejsou nevládní organizace nepřátelé, ale partneři v jednání o problémech resortu. A podle toho, co z resortu přichází za informace o tom, v jakém je po předchozích minstrech stavu, těch problémů bude víc než dost," dodal kandidát na ministra Richard Brabec.

Kromě Ladislava Mika se jednání účastnili i bývalí ministři životního prostředí Rut Bízková a Petr Kalaš. Richard Brabec by v resortu rád navázal na jejich práci, kterou považuje za odbornou a profesionální, nikoli stranickou. "Právě proto se v mém týmu poradců pan Kalaš objeví, ale rád bych své kroky konzultoval i s panem Mikem či paní Bízkovou," doplnil Richard Brabec.

 

Richard Brabec je geolog, francouzštinář a ruštinář

Kandidát ANO na ministra životního prostředí miluje turistiku po Česku. Je také zanícený houbař. „Když rostou, toulám se po lese a jen díky vynálezu GPS se vracím domů v týž den,“ říká Richard Brabec.

Studoval jste Přírodovědeckou fakultu UK, jaký to byl obor?

Vystudoval jsem geologii v kombinaci s cizími jazyky - francouzštinou a ruštinou.

Jak jste se ke geologii dostal? Vzpomenete si na středoškolská léta, kdy jste se rozhodoval?

Bavilo mne hledat a poznávat „kameny“ (horniny a minerály) a docela mne fascinovaly pojmy jako třeba teorie kontinentálního driftu, což jak uznáte, bylo na středoškoláka docela varující znamení.

Co vás na tom oboru bavilo nejvíc?

Geologie je doopravdy zajímavý obor, který umí vědecky odpovědět na řadu zajímavých otázek. Které nás obklopují. Teď v době internetu nám to připadá už jako druhohory, ale tenkrát jsme ještě hledali odpovědi na otázky v knížkách.

Máte nějaké zvíře?

Fenu bulteriéra, což je podle obecného názoru bojové plemeno, ale ten, kdo zná bulteriéry, ví, že je to hodně přehnané hodnocení.

Provozujete turistiku po Česku? Máte nějaké oblíbené místo, kam se vracíte?

Miluju České středohoří, zvlášť okolí Litoměřic, dál třeba Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a spoustu dalších míst. Už jako dítě jsem propadl houbaření, takže, když rostou, toulám se po lese a jen díky vynálezu GPS se vracím domů v týž den.

Chemická i každá jiná továrna vyrábí, spotřebuje a vypouští do přírody ročně obrovskou masu látek. Nezatočila se vám při šéfování Lovochemie někdy nad těmi čísly hlava? Neříkal jste si: „S tímhle stavem průmyslového nepokroku se musí něco udělat?“

Ale vždyť ono se dělá a hodně! Když srovnáte množství emisí z chemičky dnes a před 20 lety, tak to zlepšení je obrovské. Ale není to jen o číslech a procentech, hlavně vám to potvrdí lidé, kteří žijí v okolí. Dřív byly třeba v okolí Lovochemie „pestrobarevné čmoudy“ na denním pořádku, dnes jen výjimečně a pouze na krátkou dobu, např. při nájezdu nebo odstavení výrobny.

Co vidíte jako skutečné ekologické problémy dnešního průmyslu?

Je to hlavně energetická náročnost, která je u nás stále výrazně vyšší než v západoevropských zemích. Je to ale dáno také strukturou českého průmyslu a stále ještě vysokou závislostí na hnědém uhlí, a to nejen v energetice. Stále zpřísňující se limity, ale nutí průmysl ke zlepšení.

Kde to podle vás ekologové v Česku a ve světě přehánějí?

Myslím, že fanatismus je škodlivý vždycky a všude. Uznávám všechny, kteří chtějí opravdu chránit přírodu a zlepšovat kvalitu životního prostředí. Ale nesmí se to zvrhnout do situace, kdy je z malicherných příčin bráněno třeba výstavbě dálnice, která prokazatelně výrazně snižuje emise z dopravy, nehledě na snížení počtu obětí dopravních nehod. Ale na druhou stranu jsem třeba fandil Greenpeace, když bránili lovu chráněných velryb.

Kdyby vám někdo položil zjednodušující otázku, zda je pro vás na prvním místě ekonomický zájem člověka nebo příroda, jak byste odpověděl?

Tyhle dvě priority se naštěstí dají zkombinovat dohromady. Lidé se samozřejmě chtějí mít pořád lépe, ale kvalita života přece bude vždycky záviset na kvalitě životního prostředí. V tom se všichni rozumní lidé určitě shodnou bez ohledu na to, z jaké jsou politické strany. Lidská činnost bude mít vždy nějaký negativní dopad na přírodu a životní prostředí, ale cílem je, aby tyto dopady byly co nejmenší.

 

Ohlasy v médiích:

Ekologové vzali Brabce na milost, na ministerstvu mu dají 100 dní hájení (Novinky.cz). Zástupci ekologických organizací slevili ze své ostré rétoriky vůči adeptu na vedení ministerstva životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Zatímco minulý týden po ohlášení jeho kandidatury si stěžovali, že jde o absurditu, neboť Brabec strávil léta na významných postech v chemických podnicích, po pátečním jednání s Brabcem jej vzali na milost. Více ZDE

Ekologové po schůzce s ministrem-chemikem otočili (iDNES.cz). Dáme mu šanci, říkají. Ekologové si opravili názor na budoucího ministra životního prostředí. Z experta na chemický průmysl Richarda Brabce byli zděšeni. Po schůzce svolané šéfem ANO Andrejem Babišem však otočili a chtějí mu dát šanci. Brabec si s ekology chtěl vyjasnit svá stanoviska a probrat priority, kterým by se měl v čele resortu věnovat. Více ZDE

 

 

Zdroj: Politické hnutí ANO, Novinky.cz, iDNES.cz