Více času na podstatné

ArcelorMittal Ostrava pořídí nový moderní fluidní kotel za 1,5 miliardy korun

20.05.2014 15:15

Huť ArcelorMittal Ostrava pokračuje ve své ekologizaci a modernizaci – její dceřiná společnost ArcelorMittal Energy Ostrava uzavřela smlouvu na výstavbu nového fluidního kotle. Toto moderní a výkonné zařízení v hodnotě 1,5 miliardy korun nahradí stávající čtyři uhelné kotle a významně sníží emise oxidů siřičitého, oxidů dusíku, oxidu uhelnatého i prachu. Spolu s probíhajícím odsířením a akcí na snížení oxidů dusíku je nový kotel součástí celkové ekologizace a modernizace Energetiky v celkové hodnotě 3 miliardy korun. Tyto investice přispějí ke snížení vlivu na životní prostředí a zároveň zajistí budoucnost huti, jejíž Energetika díky nim bude s předstihem plnit emisní limity EU.

ArcelorMittal Energy Ostrava uzavřela smlouvu s finskou společností Valmet, vítězem tendru pro fluidní kotel v hodnotě 1,5 miliardy korun, který do tří let plně nahradí čtyři stávající uhelné kotle.Nový fluidní kotel spaluje černé uhlí efektivněji s vysokou garantovanou účinností přesahující 92 % při dosažení velmi nízkých emisí, což je zajištěno díky kvalitnímu designovému řešení. Kotel je navíc vybaven vlastním odsířením i zařízením na snížení emisí oxidů dusíku. Tkaninový filtr kotle současně zajistí dokonalé odprášení spalin.

„Výstavba kotle je největší investicí od výstavby minihuti v 90. letech. Kotel plně nahradí stávající zařízení a zároveň sníží emise plynů i prachu,“ přibližuje význam nové investice generální ředitel huti, Tapas Rajderkar.  „Jsem opravdu hrdý na to, že navzdory nepříliš příznivým ekonomickým podmínkám realizujeme v huti takto významné investice. Zajištujeme jimi nejen lepší životní prostředí, ale i naši budoucnost,“ dodává ředitel.

Nový kotel je součástí kompletní ekologizace a modernizace kotelny Energetiky v hodnotě tří miliard korun, která má dlouhodobě zajistit nepřetržitý a energeticky náročný proces hutní výroby a zároveň průběžně snižovat ekologickou zátěž. Všechny uhelné kotle na Energetice tak procházejí zásadními změnami: čtyři nejstarší nahradí nový kotel (K14), na dalších čtyřech (K8–K11) se právě dokončuje odsíření a na třech proběhne tzv. denitrifikace, tj. snížení emisí oxidů dusíku (K8–K10).

 

Fluidní kotle využívají principu spalování paliv ve fluidní vrstvě (fluidním loži), která vytváří podmínky pro rovnoměrné hoření paliva v celém jeho objemu. To umožňuje  dokonalejší vyhoření paliva, tj. vysokou účinnost kotle, při nižších teplotách spalování a při současném omezení tvorby škodlivých spalin.

 

„Jsme připraveni nový kotel spustit v polovině roku 2016. Je to pro nás velmi zajímavá zakázka, kdy řešíme technologie, ekologii a zároveň požadavky náročného hutního provozu. Vážíme si toho, že nová řešení můžeme nabídnout právě my a uplatnit naši 30letou zkušenost v této oblasti,“ oceňuje spolupráci Kai Mäenpää, ředitel finské společnosti Valmet Power OY, dodavatele K14.

Zatímco miliardu a půl drahý kotel dodají na klíč Finové, odsíření i denitrifikaci kotlů zajišťují české společnosti. Půlmiliardovou zakázku na snížení emisí oxidu siřičitého právě dokončuje ZVVZ-Enven Engineering a za miliardovou denitrifikaci zodpovídá ČKD Praha DIZ. Obě firmy využívají k subdodávkám místní firmy, mezi které např. patří VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s., VS-Invest a.s., ELDAT,a.s., VAMOZ-servis a.s., Siemens s.r.o., ORGREZ a.s. a další.

Vysoké nároky kladené na nové technologie potvrzuje i Pavel Mařík, vedoucí projektu odsíření ze společnosti ZVVZ-Enven Engineering: „Odsíření jsme museli projektovat a řešit tak, aby dokázalo zajistit nepřetržitý provoz. Nezbytné části zařízení jsou proto zdvojené, aby v případě poruchy nedošlo k výpadku odsiřování ani vlastního provozu kotlů.“

Kotle Energetiky ke svému provozu využívají rovněž plyn vzniklý při hutní výrobě. Tím se jejich environmentální zátěž oproti jiným uhelným elektrárnám či teplárnám významně snižuje. V ostravské Energetice ArcelorMittal takto nahradí až třetinu uhlí. „Plyn z koksovny i vysokých pecí se využívá v kotlích Energetiky, ročně se tak nahradí spalování 200 tisíc tun uhlí, což je samo o sobě šetrné řešení pro životní prostředí,“ potvrzuje ředitel pro ekologii a ředitel ArcelorMittal Energy Ostrava Petr Baranek.

 

Tabulka emisí a limitů ArcelorMittal Energy Ostrava:

Látka

Stávající emisní limity (mg/m3)

EU limity od 2016 (mg/m3)

TZL

50

10

SO2

1700

200

NOx

500

150

 

 

Model nového kotle K14:

Ekologizace a modernizace hutní elektrárny a teplárny

 

1. Význam ArcelorMittal Energy Ostrava po huť

Hutní elektrárna a teplárna (energetika) je součástí hutního podniku od roku 1951. Zajišťuje převážnou část energií potřebných pro chod hutě. Samostatná společnost ArcelorMittal Energy Ostrava (AMEO) vznikla v roce 2010 vyčleněním Závodu 4 – Energetika. Celkový instalovaný výkon kotelny je 1435 t/h a instalovaný výkon elektrárny činí 254 MW. Elektrárna AMEO je tak přibližně šestkrát menší, než největší česká tepelná elektrárna Prunéřov I a II, která patří společnosti ČEZ a má celkový instalovaný výkon 1490 MW.

Technologie energetiky AMEO je dána potřebami hutní výroby. Elektrárna je umístěna uprostřed hutního podniku a její výstavba probíhala v několika etapách, které byly navázány na postupné rozšiřování výrobní kapacity hutě.

 

Pro zabezpečení hutní výroby dodává elektrárna následující média:

  • elektrickou energii
  • technologickou páru
  • stlačený vzduch
  • dmýchaný vzduch pro vysoké pece
  • topnou vodu pro ohřev vody
  • topnou vodu pro vytápění kanceláří a výrobních hal
  • demineralizovanou a změkčenou vodu

 

V průběhu 90. let došlo k několika zásadním modernizacím energetických kotlů. Vše začalo rekonstrukcí dvou největších kotlů K9 a K10 (200 t/h) z výtavných na granulační. Ty jsou ekologicky šetrnější a mají vyšší účinnost. Poté byl roku 1995 zapojen do parní sítě nový kotel K11 s výkonem 230 t/h. Ten byl v roce 2005 zrekonstruován pro zvýšení spalovaného množství vysokopecního plynu z důvodu nárůstu výroby surového železa na vysokých pecích, a tím i vyšší výroby vysokopecního plynu.

V současné době využití vysokopecního a koksárenského plynu nahradí až jednu třetinu uhlí, které by se jinak muselo spalovat. Díky tomu je výroba ekologičtější, jelikož využívá odpadní plyny, které vznikají při výrobě.

Pro zajištění hutní výroby jsou v provozu tyto hlavní technologické celky: kotle K3 až K11, turbogenerátory TG1 až TG10, turbokompresory TK 56/I, TK 56/II, TK60 a turbodmychadla TD1 až TD5.

Oblast energetiky a teplárenství, ostatně jako jiná odvětví průmyslu, je v současnosti ovlivňována evropskou legislativou o průmyslových emisích, která striktně zpřísňuje požadavky na emise znečišťujících látek. Pro zajištění výroby teplárny byla v letech 2009-2010 zpracována studie její ekologizace. Veškeré investice jsou nyní postupně prováděny tak, aby společnost ArcelorMittal Ostrava splnila veškeré limity dané evropskou legislativou, a to dokonce několik let před její platností v roce 2020.

 

2. Právě probíhající investice – Tři investice za tři miliardy

Společnosti ArcelorMittal Ostrava a ArcelorMittal Energy Ostrava v těchto dnech pracují celkem na třech investicích do modernizace a ekologizace energetiky v celkové hodnotě tří miliard korun. Nové ekologické technologie budou postupně uváděny do provozu v příštích dvou letech. Díky všem novinkám v ekologizaci provozu tak dojde k významnému odsíření a snížení emisí oxidů dusíku a prachových částic na energetice.