Více času na podstatné

ArcelorMittal vyvinula ocel, která rovněž vyrábí energii

19.09.2013 09:01

Společnost ArcelorMittal vyvinula v rámci výzkumného projektu řešeného výzkumnými a vývojovými týmy společnosti sortiment fotovoltaických produktů na bázi oceli. Ocel bude poprvé sloužit nejen jako vnější vrstva budov, ale bude rovněž vyrábět energii. Tato inovace, která dává oceli nové vlastnosti, byla zavedena, aby napomohla rozvoji trhu směrem k modelu, kdy se obnovitelné zdroje energie stávají přímo součástí budov. Výroba i spotřeba energie se tak dostává pod jednu střechu.

Součástí nových fotovoltaických produktů bude polovodičový povlak nanášený přímo na ocelový podklad, který pak bude vyrábět elektřinu ze slunečního záření. Ocel proto hraje klíčovou roli v rozvoji účinnějších fotovoltaických technologií, založených na tenkých vrstvách povlaku tzv. „druhé generace“. Tento nejnovější vývoj představuje skutečný technologický průlom, který umožnily odborné znalosti společnosti ArcelorMittal v oblasti metalurgie a ocelových konstrukcí pro střechy a fasády, jakož i znalostmi o používání technologií, které oceli dodávají optoelektronické vlastnosti.

V porovnání se solárními moduly používajícími skleněné panely je výroba ocelových solárních panelů založena na ekologičtějším výrobním procesu. „Jsem velmi hrdý, když vidím, že náš vývoj vede k vytváření inovativních a ekologických průmyslových řešení,“ řekl Greg Ludkovsky, vice-president Výzkumu a vývoje společnosti ArcelorMittal.

Díky ekologickému designu zařadila Evropská komise část výzkumného programu s názvem „Phoster“ zaměřeného na střechy do svého programu LIFE+, který podporuje rozvoj odvětví solární energie, omezování emisí skleníkových plynů při výrobě solárních panelů i recyklaci.

Prototyp fotovoltaického produktu bude navržen, instalován a sledován po dobu čtyř let. Projekt „Phoster“ prokáže realizovatelnost a spolehlivost výroby elektrické energie prostřednictvím oceli.