Více času na podstatné

AREVA podepsala sérii dohod s čínskými partnery

19.02.2014 08:17

AREVA podepsala sérii významných smluv s čínskými jadernými koncerny – China National Nuclear Corporation (CNNC) a China General Nuclear Power Corporation (CGN) – na podporu rozvoje francouzsko-čínského partnerství v oblasti civilní jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů energie.

AREVA dále v konsorciu se Siemens uzavřela smlouvu na dodávku systému kontroly a řízení (I&C) pro dva 1000 MW tlakovodní reaktory Fuqing 5 a 6. Společnost China Nuclear Power Engineering (dceřiná společnost koncernu CNNC) plánuje zahájit výstavbu 5. reaktoru v roce 2014 a výstavbu 6. reaktoru o rok později.

Budoucí reaktory budou vybaveny digitálním bezpečnostním systémem kontroly a řízení TELEPERM®XS od společnosti AREVA. Technologie TELEPERM®XS naplňuje nejpřísnější bezpečnostní standardy. Je licencována ve Francii, Číně, Finsku, Německu, USA, Rusku, Brazílii, Argentině, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Maďarsku, Bulharsku a Slovensku. Celkem AREVA dodala nebo v současné době instaluje 80 systémů TELEPERM®XS pro 14 různých typů reaktorů v 16 zemích

AREVA a koncern CNNC podepsaly také dohodu o budoucí spolupráci v oblasti jaderného paliva, která prověří možnost vytvoření joint-venture za účelem výstavby čínského závodu na výrobu a konverzi slitin zirkonia. Tato společnost by mohla do roku 2017 dosáhnout výroby až 600 tun slitiny zirkonia pro čínský trh ročně.  Dohoda je součástí průmyslové a technologické spolupráce, která začala mezi oběma stranami v roce 2010 vytvořením joint-venture CAST na výrobu trubek opláštěných zirkoniovou slitinou.

AREVA a koncern CGN, dlouhodobí partneři v jaderné energetice, uzavřeli dohodu o partnerství v také oblasti obnovitelných zdrojů energie. Podle podmínek této dohody AREVA a CGN společně definují komerční příležitosti v oblasti větrné energie na moři, dále biomasy, koncentrované sluneční energie a skladování energie. Tyto dvě společnosti budou svoji spolupráci prioritně zaměřovat především na větrnou energii na moři. AREVA poskytne svou odbornost výrobce turbín pro tento typ energetického zdroje a CGN k projektům přispěje jako investor, developer a provozovatel větrných farem v Číně a Evropě.

AREVA, jakožto poskytovatel technologie na klíč v oblasti obnovitelných zdrojů energie, má rozsáhlé zkušenosti s tímto sektorem. Celkem již instalovala více než 2500 MW v projektech využití bioenergie, 300 MW v projektech koncentrované solární energie a v současné době instaluje 600 MW v rámci projektů větrné energie na moři.