Více času na podstatné

AREVA se svými čínskými partnery chce v Číně vybudovat zařízení na využití a recyklaci vyhořelého jaderného paliva

06.05.2013 21:08

Luc Oursel, prezident a CEO společnosti Areva, podepsal 25. dubna za přítomnosti čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a francouzského prezidenta Francoise Hollanda v Pekingu sérii klíčových smluv se společnostmi CNNC a CGNPC o rozvoji francouzsko-čínského strategického partnerství v oblasti využití jaderné energie pro civilní účely. 

Sun Qin, předseda CNNC (China National Nuclear Corporation), a Luc Oursel podepsali dohodu, ve které vyjádřili záměr vybudovat zařízení na využití a recyklaci vyhořelého jaderného paliva v Číně.

Tato dohoda je významným mezníkem ve vzájemných vyjednáváních, neboť je součástí smlouvy o smlouvě budoucí o prodeji tohoto zařízení. Dohoda pokrývá technické specifikace a organizaci projektu a také vymezuje zodpovědnost obou partnerů za jednotlivé úkony.

Toto budoucí zařízení bude zpracovávat použité jaderné palivo z čínských elektráren, ze kterých získá materiály znovu využitelné k výrobě paliva. Zařízení bude mít kapacitu na zpracování 800 metrických tun použitého palivaa ročně.

Zařízení bude využívat nejpokročilejší recyklační technologie a bude nabízet nejvyšší záruky spolehlivosti, bezpečnosti a ochrany životního prostředí. Dohoda o záměru vybudovat takovéto zařízení znamená od čínské strany uznání vysoké úrovně technologií využívaných společností AREVA na konci cyklu životnosti jaderného paliva. Na globálním jaderném trhu Čína potvrzuje ekonomickou a environmentální životaschopnost strategie zpracování a recyklace použitého jaderného paliva.

He Yu, předseda CGNPC (China Guangdong Nuclear Power Holding Co.), Henri Proglio, CEO EDF (Electricité de France) a Luc Oursel podepsali trojstrannou dohodu týkající se hlubší průmyslové a obchodní spolupráce těchto tří společností.

Podle znění dohody potvrdily společnosti CGNPC, AREVA a EDF svůj závazek úspěšně dokončit stavbu prvních dvou reaktorů v Taishanu a pokračovat v dosavadní úspěšné obchodní spolupráci. Tato aktivita také připraví základ pro efektivní výstavbu reaktorů v budoucnu. V tomto ohledu AREVA a CGNPC  budou moci rovněž profitovat z již získaných zkušeností při výstavbě elektráren Taishan 1 a 2.

Dohoda taktéž předpokládá přispění AREVY a EDF k vylepšení bezpečnosti, údržby a výkonu stávajících reaktorů patřících CGNPC a k jejich dalšímu rozvoji. V rámci této spolupráce budou všichni tři partneři vzájemně těžit ze svých zkušeností na poli jaderného průmyslu a budou zvažovat budoucí spolupráci na mezinárodních projektech.

 

  • Navíc prezidenti AREVY a CNCC potvrdili pokroky ve vzájemných jednáních o případné majetkové účasti CNNC v dceřiné společnosti AREVY, která vlastní podíl ve výši 66,65 % v uranovém dole Imouraren v Nigeru.

 

Luc Oursel prohlásil: „AREVA a její partneři dnes podepsali smlouvy, které jsou zásadní pro budoucnost AREVY a pro budoucnost strategického partnerství mezi Francií a Čínou v jaderné oblasti. Tyto dohody, které se týkají počáteční i konečné fáze jaderného palivového cyklu a také jaderných reaktorů, jen dokládají důležitost působení společnosti AREVA v Číně.“