Více času na podstatné

Autorizace po podání hlášení do ISPOP je klíčová!

07.02.2014 08:41

CENIA upozorňuje na nutnost autorizace zaslaného hlášení do systému integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP). Pokud ohlašovatel zaslal hlášení již do systému ISPOP, je dle správního řádu nutnou součástí elektronického podání následná autorizace. Bez autorizace zaslaného hlášení nejsou podmínky podání dodrženy, hlášení není předáno příslušnému úřadu k ověření a není tak splněna zákonná ohlašovací povinnost. Pokud jste hlášení zaslali datovou schránkou nebo jste do hlášení připojili platný kvalifikovaný podpis je hlášení automaticky autorizováno.

 

Rok 2013 (18.2.2013, ISPOP): Nejsledovanější ohlašovací povinnost Hlášení o produkci a nakládání s odpady v zákonném termínu k 15.2.2013 splnilo 67 915 ohlašovacích jednotek, což odpovídalo 98 % předpokládaných odhadů. Proto je také dobré vzít v potaz pravidelnou odstávku systému ISPOP, která se uskuteční dne 10. 2. 2014 mezi 20:00 – 23:59 hodinou.

 

CENIA o všem hlašovatelům doporučuje si zkontrolovat hlášení ve svém účtu ISPOP v záložce Přehled doručených hlášení. Pokud je u hlášení ve sloupci STAV DOKUMENTU uvedeno „Čeká na autorizaci“, CENIA doporučuje provést dodatečnou autorizaci zaslaného hlášení, ke které slouží formulář „Potvrzení údajů odeslaných elektronicky do ISPOP“. Toto potvrzení je automaticky po přijetí hlášení systémem ISPOP odesláno e-mailem zpracovateli hlášení, nebo je možné jej stáhnout ve Vašem elektronickém účtu v ISPOP po přihlášení.

Potvrzení vytiskněte, nechte podepsat osobou s podpisovým právem za organizaci a originál v listinné podobě odešlete nejlépe doporučeně v listinné podobě na adresu CENIA uvedenou vlevo dole na potvrzení (CENIA, Vršovická 1442/65, 100 00 Praha 10).

 

Do 15. února se hlásí agenda odpadů tj:

  • Hlášení o produkci a nakládání s odpady
  • Hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady
  • Hlášení o zpracování, využívání a odstraňování elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady
  • Hlášení o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence

 

Dokumenty ke stažení:

Postup pro stažení listinného potvrzení z účtu ISPOP pro autorizaci hlášení

Stručný návod pro ohlášení

 

Zdroj: CENIA