Více času na podstatné

Balynka třídí od Aše až po Ostravu

10.02.2016 09:43

Ušatá Balynka, pohádkové štěně a zároveň talentovaný psí detektiv z pohádky O Balynce, dobrém štěněti a třídě nízkých kamarádů, zahajuje sezónu 2016. V letošním roce se opět rozjede do deseti krajů naší vlasti.

Pohádka „O Balynce“ je divadelní představení karlovarského hudebního divadla, které má za cíl nejmenší diváky pobavit, ale hlavně ukázat správný postoj ke třídění odpadu a jeho recyklaci.

„Všechny děti jsou dopředu svými učiteli seznámeny s tématem představení, a proto na něj mohou reagovat a vlastně se tak samy účastnit děje“, říká principál Libor Balák. Právě díky předcházejícímu metodickému vedení, které principál zmiňuje, je toto představení ze vzdělávacího projektu společnosti EKO-KOM tak mimořádné a malí diváci si odnáší z představení hlubší zážitek.

V loňském roce se Balynka na chvíli zabydlela dokonce i v našem hlavním městě, kde na divadelních scénách na Letné a na Žižkově zaplnila hlediště čtyřiceti představeními. Kromě toho se představila v dalších devadesáti opakováních této inscenace od Aše až po Ostravu a oslovila díky tomu celkově přes 30 tisíc dětí!

Zatímco v lednu letošního roku těšila diváky v domácích Karlových Varech, již v únoru se přes závěje vydá do jižních Čech. Protože v loňském roce dělala radost dětem hlavně z Budějovic, letos bude psí detektiv pátrat po neřádech v Bavorově, Nových Hradech, Českých Velenicích, Třeboni i v Bechyni. 

V březnu pročuchá oblíbený, jarem probuzený Ústecký kraj a v dalších měsících se bude i nadále toulat českou zemí, kromě prázdnin, až do Vánoc. Čeká ji opět téměř stovka představení pro budoucí ministry i popeláře, zkrátka pro všechny snaživé děti, které dnes měří kolem jednoho metru.

V prosinci těsně po Mikuláši by se měl Balynce „narodit“ malý velký bráška, v podobě nového představení, zubatý drak Yrav Yvolrak se čtyřmi hlavami, který by se měl v premiéře představit dětem z domácích Karlových Varů. Hladové krky draka Yvolraka se už teď těší na papírové, plastové, skleněné i tetrapakové domácí odpady, aby je po pozření přeměnil na recyklovaná potěšení pro malé i velké.