Více času na podstatné

Barák: ČR potřebuje dlouhodobou komplexní vodohospodářskou strategii, vodohospodářský plán. Na období 40-50 let.

24.03.2014 09:46

Barák: Výdaje rodiny za vodu jsou pod 1,5 %Co dělat nyní? Naším cílem musí být udržení vody v krajině, na asfaltových a betonových plochách musíme budovat jímací šachty na dešťovou vodu, musíme budovat retenční nádrže, retenční stoky, které zadrží dešťovou vodu, ulehčí kanalizaci při intenzivních deštích a postupným vsakem umožní dotaci podzemních zdrojů vody. Vláda musí zajistit výstavbou přehradních nádrží nejen protipovodňová opatření, nýbrž i opatření pro dotaci podzemních vod přečerpáním v případě přebytků povrchových vod v přehradách.

Navíc Česká republika potřebuje dlouhodobou komplexní vodohospodářskou strategii, vodohospodářský plán. Na období 40-50 let. Ten musí být respektován všemi obory, musí zahrnovat osevní plány ploch, výsadbu lesů schopných zadržet vodu v krajině. Součástí vodohospodářského plánu musí být opatření proti suchu. Pětiletý vodohospodářský plán předkládaný dosud vládě ministerstvem zemědělství je operativou nemající se strategií nic společného.

Kompetence vztahující se k vodě řeší různá ministerstva. Nepochopitelným krokem se zdá rozdělení kompetencí k povrchové a podzemní vodě mezi MZE a MŽP. Pro náš obor je obtížné a neekonomické komunikovat a argumentovat na dvou frontách, mnohdy dvěma jazyky. Přitom cíl je jediný: dostatečné zdroje vody a jejich ochrana.

Stručný výtah prezentace pana Františka Baráka, předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) na konferenci ke Světovému dni vody, která letos proběhla 21. března v Kongresovém centru Praha najdte na webu vodarenstvi.cz ZDE.

 

Souvisejcí článek:

Světový den vody: Na konferenci v Praze se probíraly povodně, abnormálně suchá zima i problémy s vodovody a kanalizacemi

Ministr zemědělství: Prioritou je budování protipovodňových opatření, důležitá je i ochrana před suchem



 

Zdroj: Vodarenství.cz