Více času na podstatné

Bez dostavby Temelína budeme muset nakupovat v zahraničí, řekl v rozhovoru J. Štastný (OTE) pro E15.cz

24.07.2013 12:17

Česko podle předsedy představenstva Operátora trhu s elektřinou (OTE) Jiřího Šťastného nemá jinou možnost než přistavět nové jaderné bloky v Temelíně. Odůvodňuje to budoucí stabilitou sítě. Stavět by se podle něj naopak neměly blokační transformátory, které mají zabránit přetokům elektřiny z větrných elektráren na hranicích s Německem. Transformátory podle něj naruší evropskou energetickou integraci.

 

E15.cz: Nový ministr zmínil, že spolu s HDP státu poroste i spotřeba elektřiny a Česká republika tak nutně v zájmu energetické bezpečnosti potřebuje nové jaderné bloky. Potřebujeme je?

Je mi líto, že se dostavba musí zdůvodňovat tím, že spotřeba energie poroste, protože si to nemyslím. Náklady spojené s pořízením elektřiny jsou dnes tak vysoké, že zákazník se prostě bude chovat efektivně a podpory pro výrobny, které pracují s obnovitelnými zdroji, jsou tak vysoké, že budou dodávat maximum toho, co jsou schopné vyrobit. Další dva bloky jsou potřeba kvůli zmiňovaným dožívajícím systémovým elektrárnám, spalujícím fosilní palivo. Tempo jejich životnosti navíc ovlivňuje politické rozhodnutí o těžebních limitech. Máme tu také jadernou elektrárnu Dukovany, ale i ona má svůj životní cyklus v nějaké fázi. Musíme připustit, že nad jejím provozem visí do budoucna otazníky. No, a pak nám zbývá Temelín. Jsem ovlivněn zkušenými manažery, kteří říkali, že podobné investice se musejí dělat o jednu generaci dopředu. Mrzí mě, že se proti Temelínu používá argument, že se přebytek energie vyváží. Proč by se nevyvážel, bude-li? Najděme ale takový model, aby se efekt z vývozu odrazil v ceně tuzemské elektřiny.

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/jiri-stastny-bez-dostavby-temelina-budeme-muset-nakupovat-v-zahranici-1007759#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Celý rozhovor čtěte ZDE.

 

Zdroj: E15.cz

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/jiri-stastny-bez-dostavby-temelina-budeme-muset-nakupovat-v-zahranici-1007759#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink