Více času na podstatné

Biopaliva: Eurokomisařka pro klima nabádá k opatrnosti

02.02.2012 13:24

K rozvoji biopaliv musí Evropa přistupovat opatrně, upozornila v rozhovoru pro EurActiv dánská eurokomisařka Connie Hedegaard. Evropská komise v těchto dnech dokončuje studii dopadů biopaliv na změny klimatu. Pracovní verze dopadové studie naznačuje, že pokud se zohlední více faktorů, mohou biopaliva vyráběná z řepky, sójových bobů nebo palmového oleje způsobovat vyšší emise skleníkových plynů než klasický benzín a nafta. Ekologické organizace Přátelé Země a ActionAid včera upozornily na studii, podle níž biopaliva ke snižování emisí skleníkových plynů moc nepřispívají, zato však zvyšují cenu pohonných hmot. Kvůli přimíchávání biopaliv prý řidiči ročně za benzín a naftu zaplatí o 18 miliard eur víc. Více na EurActiv.cz

 

Další zajímavosti na www.EurActiv.cz:

EU chce zlepšit kvalitu povrchových vod - Evropská komise chce, aby voda v řekách, jezerech a pobřežních vodách byla kvalitnější a nebyla kontaminovaná chemickými látkami, které mohou nepříznivě ovlivňovat životní prostředí a představovat potenciální riziko i pro zdraví lidí a zvířat. Navrhla proto rozšířit seznam znečišťujících chemikálií o 15 nových látek, které se běžně nacházejí třeba v antikoncepčních pilulkách nebo jiných hormonálních lécích.

Oettinger: Energetická politika EU by se měla „europeizovat“ - Liberalizace unijní energetiky nepostupuje tak, jak si politici původně slibovali, a proto by členské státy s dokončením vnitřního trhu s energií měly více spoléhat na unijní instituce. Za tímto účelem by na ně měly přenést některé ze svých pravomocí – například v oblasti sestavování energetického mixu, uvedl ve svém projevu evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger.