Více času na podstatné

Bjorn Lomborg: Příběh o "nutnosti" pít víc vody se zvláštně podobá tomu, jak "všichni vědí", že globální oteplování vyvolává klimatické extrémy

17.08.2012 14:42

Citujeme z článku iHNED.cz Hydratací ku zdraví. Anebo snad ne?: "Když nás aktivisté s dobrými úmysly chtějí přimět, abychom věnovali pozornost globálnímu oteplování, často se nakonec vrhají mimo známá fakta. Byť se může zdát, že vznešený cíl to ospravedlňuje, taktika založená na "politice paniky" se zřídka osvědčí a často se vymstí.

Vzpomínáte, jak po hurikánu Katrina v roce 2005 Al Gore (a mnozí další) tvrdil, že nás čekají čím dál ničivější hurikány? Od té doby se četnost výskytu hurikánů propadla mimo tabulky; podle jednoho měření dokonce akumulovaná energie cyklonů klesla na nejnižší úrovně od konce 70. let minulého století. Zveličená tvrzení jen podněcují nedůvěru a nezájem veřejnosti.

To je nešťastné, protože globální oteplování je skutečný problém a musíme se mu věnovat. Oteplování zesílí některé extrémy (je pravděpodobné, že sucha a požáry se ke konci století zhorší). Jiné extrémy však oteplování zmírní, takže to například povede k nižšímu počtu úmrtí v důsledku chladu a menšímu nedostatku vody.

Rovněž existují reálné zdravotní problémy - a je jich řada. Soustředěnost na falešná témata - třeba pití velkého množství vody - odvádí pozornost od důležitějších věcí. Vyprávění báchorek sice snad prospívá těm, kdo na takovém vyprávění mají zájem, ale nám všem je ke škodě."

 

Zdroj: iHNED.cz