Více času na podstatné

Březen bude opět patřit výzkumu a inovacím - konference TVIP 2018 se blíží!

30.01.2018 14:45

České ekologické manažerské centrum pořádá konferenci „Týden výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí“ (TVIP 2018), na které již tradičně budou prezentovány nejzajímavější výsledky výzkumu (Odpadové fórum) a zajímavosti z oblasti řízení průmyslových rizik a rizik spojených se správou měst, obcí a regionů (APROCHEM). Akce je v tomto ročníku opět doplněna o konferenci Průmyslová ekologie se zaměřením na aktuální trendy v oběhovém hospodářství, využití druhotných surovin a recyklaci.

Konference je určena pracovníkům z výrobní praxe, vědy a výzkumu, inovačních firem, správy regionů, měst a obcí, rizikovým manažerům, manažerům integrovaného záchranného systému a také státní správy.

TVIP 2018 proběhne ve dnech 6. – 8. března 2018 v Hustopečích u Brna. Přihlášky příspěvků mohou zájemci zasílat do středy 31. 1. 2018. Po tomto termínu to bude možné pouze po individuální dohodě s pořadateli. Registrace účastníků bude probíhat do 15. 2. 2018.

 

APROCHEM 2018

Konference Aprochem pokrývá oblast řízení rizik a bezpečnosti. Zaměřuje se zejména řízení průmyslových rizik a rovněž na rizika při správě regiónů, měst a obcí. Konference odráží význam výzev vyplývajících ze změn ovlivňujících naši společnost v oblasti širokého spektra rizikového managementu.

Účastníky letošní konference opět čeká bohatý program, který netradičně začíná exkurzí do jaderné elektrárny Dukovany nebo vodní elektrárny Dalešice. Odpolední odborný program zahájí přednášky zástupců Ministerstva životního prostředí a Generálního ředitelství HZS k novým typovým plánům v roce 2018. Další příspěvek zástupců VÚBP, v.v.i. se zastaví u analýzy rizik pro účely zákonů o prevenci závažných havárií, která se zpracovává již 18 let a prodělala značný vývoj. Obsahem této přednášky bude zejména představení současné situace odborného pracoviště zodpovědného za posuzování části bezpečnostní dokumentace. Nebude opomenut komplexní vývoj a jednotlivé etapy, ani metodická podpora výkonu posuzování. Legislativní vývoj prevence havárií od r. 1999 do současné podoby v zákonu č. 224/2015 Sb. představí zástupce společnosti TLP, spol. s r. o. V přednášce bude poukázáno zejména na praktické aplikace, včetně způsobu kontroly provozovatele. Účastníky konference jistě zaujme také příspěvek zástupce Krajského úřadu Jihočeského kraje zaměřeného na problematiku územního plánování a prevence závažných havárií, ve smyslu uplatnění dostupných opatření, aby průmysl i obyvatelstvo dokázalo vedle sebe žít bez obav. Přednáška reaguje na medializované případy úniků nebezpečných látek do životního prostředí a odporu obyvatelstva proti provozování takovýchto zvláště nebezpečných provozů v blízkosti občanské zástavby. První den konference zakončí příspěvek reagující na aktuální problematiku sucha. Výsledky výzkumu zaměřeného na přehodnocení zásob podzemních vod v 58 vybraných hydrogeologických rajonech, které svou rozlohou pokrývají přibližně jednu třetinu území České republiky, představí řešitelé z České geologické služby. Výstupy řešeného projektu obsahují podmínky, za jakých je možné podzemní vody v hodnocených hydrogeologických rajonech využívat s ohledem na trvale udržitelný rozvoj, resp. v souladu s rámcovou směrnicí EU pro vodu 2000/60/ES.

Druhý den konference zahájí přednáška Státního zdravotního ústavu zaměřená na propojení chemické a zdravotnické legislativy v oblasti chemických hrozeb. Cílem přednášky je nastínit možnosti modelování a predikce chemických akutních rizik s požadavky na plánování sil a prostředků do oblasti managementu rizik. Sílící trend využívání nanočástic zasahujících do každodenního života s sebou nese diskuse na téma jejich potencionálních rizik na lidské zdraví. Řešitelé ze Státního zdravotního ústavu v Ostravě se zaměří na získání informací o parametrech pracovního ovzduší na vytipovaném pracovišti výrobny titanové běloby s cílem prokázat přítomnost nanočástic. Výsledky měření prokázaly přítomnost oxidu titaničitého v ovzduší ve formě aglomerátů složených převážně z primárních částic o velikosti 60 až 150 nm lišících se velikostí a počtem. Program doplní také přednášky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně ke genotoxickým rizikům plynoucích z obsahu trihalogenmethanů v pitné vodě, a k návrhu metody hodnocení rizika plynoucích ze zneužití chemických zbraní.

 

Symposium Odpadové fórum 2018

Odpadové fórum v posledních ročnících pokrývá celou oblast průmyslové a komunální ekologie. To znamená, že vedle příspěvků z oblasti odpadového hospodářství se účastníci opět mohou těšit i na témata související s vodním hospodářstvím a emisemi škodlivých látek do ovzduší.

V odpadové problematice posluchači uslyší například příspěvek společnosti MEGA, jejíž výzkum se zaměřuje na technologické řešení smysluplného využití bioodpadu, kterého se v ČR každoročně vyprodukuje více jak milión tun. Unikátní membránová separace umožňuje ekologickou i ekonomickou přeměnu bioplynu na palivo, tzv. bioCNG. Dalším zajímavým rentabilním řešením energetického využití odpadů je jejich zpracování v konceptu biorafinerie. Především ekonomickou smysluplnost a častý rozpor mezi projektovanými a reálnými aplikacemi zkoumají na akademické půdě ČVUT Praha. Předmětem výzkumu je konkrétně průmyslová výroba bioplynu, lignocelulózového etanolu a na technologii extrakce lipidů z mikrořas. Ani v současnosti široce medializovaná problematika mikroplastů nebude opomenuta. Konkrétně zástupci Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se domnívají, že se na řešení se mohou podílet biodegradabilní plasty, u kterých je nutné znát jejich vlastnosti, možnosti jejich kombinace a jejich osud v životním prostředí za různých podmínek. Na univerzitě probíhá také výzkum využití některých problematických odpadů v kontextu principů oběhového hospodářství. Zajímavým příkladem je masozpracující průmysl produkující velké množství odpadů a vedlejších produktů bohatých na bílkoviny. Po sérii kroků je možné získat především kolagen uplatnitelný znovu v potravinářském průmyslu. Dalším zajímavým příkladem využití je keratinový hydrolyzát získaný z odpadního kuřecího peří a biomasa aktivovaného kalu z městské ČOV. Zkoumá se jejich uplatnění pro směsné fólie pro aplikace v zemědělství na bázi PVA/zeolit a odpadních surovin.

Změny klimatu a globální oteplování budou stěžejním předmětem části zaměřené na ochranu ovzduší. Účastníci se mohou těšit na řadu přednášek zaměřených na snižování emisí oxidu uhličitého. Příkladem je výzkum možnosti záchytu oxidu uhličitého v technologii CCS (Carbon Capture and Storage) na impregnovaných sorpčních materiálech. Cílem této práce je příprava vhodného sorpčního materiálu, který bude využit pro nízkoteplotní sorpci oxidu uhličitého. Dalším zajímavým mezinárodním projektem je zkoumání možností využití elektrárenského popílku pro záchyt oxidu uhličitého. Řešitelé z VŠCHT v Praze budou prezentovat, proč se zaměřili především na popílek z fluidních kotlů, který vykazuje nadějné sorpční vlastnosti. Předmětem přednášek nebudou jenom emise oxidu uhličitého, ale i komplexně plynné produkty spalování. V současnosti existují pro čištění odpadních plynů různé metody, které umožňují, aby spaliny vypouštěné do ovzduší plně vyhovovaly normám na emisní čistotu. Již nyní však tyto technologie často dosahují maximálních limitů svých separačních schopností a je tedy zřejmé, že po zpřísnění emisních limitů nařízeném Evropskou komisí od roku 2021 nebudou schopny novým emisním normám vyhovovat. Pracovníci Ústavu chemických procesů AV ČR, v.v.i. vyvíjejí velice nadějnou patentovanou metodu vodní kondenzující membrány, která by se zařadila za stávající technologie čištění. Na zpřísňující se limity reaguje i výzkum ČVUT v Praze, který se zaměřuje na zpřísnění limitů pro oxid siřičitý u kotlů o tepelném příkonu 5 – 50 MW spalující uhlí. Předmětem výzkumu je snižování emisí oxidu siřičitého, pocházejících ze spoluspalování uhlí s tuhým alternativním palivem vyrobeným z odpadu.

Program symposia doplňuje také výzkum v oblasti ochrany vod. Aktuálním trendem pro čištění odpadních vod je využití membrán. Přehled úspěšných realizací v průmyslovém měřítku představí ve svém příspěvku společnost ENVI-PUR, s.r.o. Konkrétně se bude jednat o membránové čistírny pro pivovarnický, masný a strojírenský průmysl. U membrán se zastaví také zástupci společnosti MemBrain s.r.o. řešící komplikované zpracování průsakových vod ze skládek komunálních odpadů. To vyžaduje aplikaci několika separačních metod a oni se zaměřili na zanášení membrán a tvorbu úsad při zpracování skládkového výluhu pomocí elektrodialýzy a reverzní osmózy. Provoz každé čistírny odpadních vod je spojen také s energetickou náročností, a právě na možné úspory se soustředili ve společnosti ASIO, spol. s r.o. Předmětem jejich zkoumání a monitoringu byly ČOV do 2 000 ekvivalentních obyvatel.

Novou odbornou sekcí v programu symposia budou Radioaktivní odpady. Odborně ji zaštítilo Centrum výzkumu Řež a Ústav jaderného výzkumu Řež. Příspěvkem by se do jejího programu měli zapojit i jejich slovenští kolegové z JAVYS. Zdá se, že tímto zakládáme novou tradici.

 

PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE

Konference Průmyslová ekologie již po šesté otevírá prostor pro výměnu zkušeností a názorů v oblasti problematiky interakcí lidské společnosti a životního prostředí. Průmyslová ekologie není zaměřena na úzký segment problematiky, ale snaží se chápat jednotlivá opatření v širších souvislostech a návaznostech. Z tohoto důvodu je jedním ze základních cílů průmyslové ekologie uvádět v život principy oběhového hospodářství, aplikovat posuzování životních cyklů produktů a služeb, ekodesign a další technologické, ekonomické či procesní nástroje snižování nežádoucích dopadů lidských činností na životní prostředí.

Hlavními tématy letošního ročníku jsou indikátory recyklovatelnosti a veřejné zadávání, materiálové a energetické využití odpadních materiálů, využití recyklovatelných materiálů na stavbách, co by měla obsahovat politika druhotných surovin a oběhové hospodářství a LCA v praxi.

Konkrétně se účastníci mohou těšit na příspěvek výkonného ředitele SUEZ Využití zdrojů a.s. k oběhovému hospodářství v praxi. Příspěvek se zaměří především na integraci principů oběhového hospodářství do každodenního života i do podnikatelského prostředí, která by měla být údajně velmi rychlá a měla by zřejmě do roku 2030 zasáhnout určitým způsobem celou populaci. Zástupci z CVUT v Praze seznámí účastníky s výsledky řešení výzkumného projektu zaměřeného na sílící tlak na omezení skládkování odpadů, a hledání praktického řešení využití inertních stavebních odpadů z demolic betonových konstrukcí. S ohledem na vysokou míru heterogenity tohoto materiálu je recyklace limitována a vyšší aplikační potenciál má především jemně mletý beton. Ten může být využit jako plnivo či dokonce jako částečná náhrada hydraulického pojiva při výrobě nových stavebních materiálů. Řešitel neopomíná ani ekologické, ekonomické ani technické benefity. Předmětem výzkumu CVUT v Praze je také využití odpadu z mramorového průmyslu použitelného jako náhrada za cement. Konkrétně se jedná o použití vápencové moučky, která vznikla pomletí vápencového kalu a odprašků, jako částečné náhrady za Portlandský cement. Na možnosti dosud málo prozkoumané oblasti surovinového využití vedlejších energetických produktů se zaměřují také zástupci VŠCHT v Praze. Popílky a strusky z některých specifických lokalit na území ČR se totiž vyznačují relativně vysokými obsahy některých hodnotných kovů a v budoucnosti tak mohou představovat strategickou surovinu. Zajímavých výsledků dosáhly také pracovníci společnosti ENRESS, s.r.o, Praha. Ti se zaměřili ověření možnosti zpracování rašeliny pomocí termické depolymerizace. Praktické testy pak ukázaly, že termická depolymerizace je vhodná k získání kvalitního biooleje pro koncového zákazníka.

 

Průběžný přehled přihlášených příspěvků lze sledovat na stránkách konference – www.tvip.cz. Předběžný program bude zveřejněn počátkem února 2018.

 

Hlavní partneři konference: EPS biotechnology, s.r.o., WASTen, z.s., VŠCHT v Praze a SUEZ Využití zdrojů a.s.