Více času na podstatné

Břidlicový plyn: Pomoc nebo hrozba? (Aktualizace 4.4.2012, 9.00hod)

02.04.2012 17:41

Zemní plyn z břidlicových vrstev může být významným vlastním zdrojem a vhodnou alternativou k drahému plynu z Ruska a zemí Perského zálivu. Jeho dobývání ale může poškodit životní prostředí. Kritici těžby mluví o ohrožení zdrojů pitné vody a poničené přírodě v okolí. Speciál Martina Veselovského na téma těžby břidlicového plynu poslouchejte v úterý 3. dubna od 17 hodin.

Ekologové tvrdí, že těžba může ohrozit podzemní vody. Starostové obcí z Náchodska a Trutnovska se spojili a podepsali deklaraci namířenou proti průzkumným vrtům. Jaké informace přinese průzkum vybraných lokalit? Je průzkum cestou, jak prosadit těžbu, nebo nám pouze nabídne kvalifikovanější pozici při nezávislém rozhodování? V čem by mohla případná těžba České republice prospět? Může těžba břidlicového plynu dosud známými metodami poškodit životní prostředí? 

Martin Veselovský bude na téma těžby břidlicového plynu diskutovat s náměstkem ministra životního prostředí Liborem Ježkem, vedoucím oddělení obnovitelných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu Pavlem Gebauerem, starostou Náchoda Janem Birkem, Jiřím Malíkem z občanského sdružení Živá voda a odborníkem na těžbu břidlicového plynu, geologem Jurajem Franců z České geologické služby.

Speciál bude vysílán 3. dubna od 17 do 18 hodin na frekvencích Radiožurnálu a ČRo Hradec Králové. Celou diskusi můžete od 17 do 18.30 hodin sledovat ve video přenosu na zprávy.rozhlas.cz.

 

Aktualizace - výstupy :

- přepis pořadu je k dispozici ZDE

- zvukový záznam pořadu si můžete poslechnout ZDE

- videozáznam pořadu ZDE (obsahuje navíc 30 minutovou diskuzi)

 

 

Zdroj: Radiožurnál