Více času na podstatné

Brno má novou CNG plnící stanici, litr paliva Vás tak vyjde v přepočtu na 18,90 Kč/l

12.12.2012 09:49

Dnešním dnem byla v Brně, prostoru čerpací stanice BENZINA PLUS na Kaštanové ulici spuštěna do provozu další plnící stanice na stlačený zemní plyn (CNG). Jedná se v pořadí již o druhou podobnou stanici v Brně. Motoristé natankují plyn za 26,50 Kč/kg, což v přepočtu odpovídá ceně 18,90 Kč/l. Při průměrné ceně benzinu 36 Kč/l, se jedná o více jak 47 % úsporu palivových nákladů.

Dnešním dnem byla v Brně, prostoru čerpací stanice BENZINA PLUS na Kaštanové ulici spuštěna do provozu další plnící stanice na stlačený zemní plyn (CNG). Jedná se v pořadí již o druhou podobnou stanici v Brně. Společnost E.ON ji vybudovala ve spolupráci s provozovatelem čerpacích stanic, společností BENZINA, s.r.o. a NEXT Energy s.r.o., a je vzdálena 700 m od křížení dálnic D1 a D2, exit 196 (GPS: 49°9'55.915"N 16°37'47.089"E).

Jedná se o vůbec první podobný projekt společností E.ON a BENZINA, který však bude v brzké budoucnosti rozšířen ještě o další plnící stanici v Humpolci, 500 m od exitu na 90 km dálnice D1.

Technologii tvoří zařízení společnosti BAUER KOMPRESSOREN GmbH o výkonu 140 Nm3/hodinu. Díky tomuto výkonu lze zabezpečit dostatečnou kapacitu plnění pro zákazníky. Jeden plnící stojan je již umístěn standardně na čerpacím ostrůvku, spolu se stojanem pro čerpání motorové nafty. Stojany jsou osazeny koncovkami typu NGV 1, pro plnění osobních a dodávkových vozů. Další stojan, vybavený koncovkou NGV 2, stojí stranou čerpacích ostrůvků a to z důvodu plnění CNG pro velká nákladní vozidla a autobusy. Komfortem je i způsob provádění plateb za načerpané CNG. Možno je využití hotovostní platby, platební a kreditní karty, CNG karty a fleet card.

Pro společnost E.ON je to již čtvrtá veřejná CNG plnící stanice s tím, že zmíněná plnící stanice v Humpolci by měla být spuštěna ještě před koncem letošního roku. Záměrem společnosti je budovat v dalších letech 3 – 4 stanice ročně a to v prostorách veřejných čerpacích stanic.

Cena plynu je stanovena na 26,50 Kč/kg. Jedná se o ekvivalent 1,4 litru benzinu. Přepočtem tudíž můžeme stanovit cenu na 18,90 Kč/l. Při průměrné ceně benzinu 36 Kč/l, se jedná o více jak 47 % úsporu palivových nákladů.