Více času na podstatné

Brno omezí pálení listí a zlepší informovanost při smogu

25.10.2017 07:53

I přes zlepšení kvality ovzduší v porovnání s 90. lety 20. století jsou na některých místech Brna i nadále překračovány zákonné limity škodlivin v ovzduší. Jedná se zejména o prachové částice PM10. Například na měřící stanici Zvonařka byl limit pro denní průměr znečištění prachem překročen letos už 36krát, zákon přitom připouští maximálně 35 dnů s překročeným limitem.

Znečištěné ovzduší má negativní vliv na lidské zdraví. Při krátkodobém vystavení může působit dráždění dýchacích cest, častější výskyt kašle a problémy s dýcháním u astmatiků. Při dlouhodobém působení pak může ovlivňovat imunitu a zvyšovat nemocnost dýchacího ústrojí a srdečně-cévního systému.

Radní proto na jaře letošního roku schválili Akční plán zlepšování kvality ovzduší, který obsahuje na dvě desítky opatření, které mají ke snížení znečištění přispět.

„Radní podpořili naplnění jednoho z úkolů, a to novely městské vyhlášky, která omezuje pálení listí a jiných suchých rostlinných materiálů,“ informoval náměstek primátora pro životní prostředí Martin Ander.

Nově bude zakázáno na celém území města pálit zahradní odpad v neděli a státem uznané svátky, v řadě městských částech dochází k dalšímu omezení počtu dnů, ve kterých je spalování umožněno. Ruku v ruce s vyhláškou nabízí město zahrádkářům zdarma kompostéry i kontejnery na svoz bioodpadu.

Radní dnes také odsouhlasili systém lepšího informování veřejnosti pro případ vyhlášení smogové situace. Pokud by stejně jako loni v zimě byla smogová situace vyhlášena, veřejnost by byla informována prostřednictvím internetových stránek, ale také elektronických informačních panelů na zastávkách MHD. Všechna zdravotnická a školská zařízení by byla obeslána speciálním emailem s doporučeními, jak v takovýchto dnech upravit denní režim svých klientů, tak aby nedocházelo ke zbytečnému ohrožování jejich zdraví. Magistrát navíc spustil nové webové stránky www.brnenskeovzdusi.cz, kde veřejnost najde přehledně veškeré potřebné informace o stavu ovzduší v Brně. 

Na základě Akčního plánu zlepšování kvality ovzduší, schváleného v letošním roce, město Brno postupně přistupuje k realizaci dalších opatření snižujících prašnost a znečištění ovzduší: motivuje obyvatele k častějšímu využívání MHD, postupně realizuje častější a šetrnější čištění silnic, jde příkladem v obnově vozového parku nebo intenzivněji vysazuje zeleň.