Více času na podstatné

Brno otevře špičkové výzkumné centrum pro výzkum globální změny.

28.04.2014 13:07

V úterý 29. dubna 2014 bude v Brně slavnostně otevřeno nově vybudované vědecké Centrum excelence CzechGlobe. Cílem tohoto projektu  bylo vybudování moderní výzkumné infrastruktury umožňující komplexní výzkum problematiky globální změny.

Centrum CzechGlobe je jedním z osmi úspěšných projektů Operačního programu VaVpI (Výzkum a vývoj pro inovace) podporujících vznik Evropských center excelence, jehož vybudování a počáteční provoz  byly financovány z Evropského fondu regionálního rozvoje a ze státního rozpočtu.

Cílem projektu CzechGlobe bylo vybudování moderní výzkumné infrastruktury umožňující komplexní výzkum problematiky globální změny. To vyžaduje aplikaci interdisciplinárního výzkumu, který má potenciál postihnout základní  složky prostředí a jejich interakce, kde se významně odráží působení globální změny. Těmi jsou atmosféra, ekosystémy a socio-ekonomické systémy. Aktivity Centra CzechGlobe rovněž zahrnují rozvoj inovačních technologických postupů, návrhů  opatření pro adaptaci a vzdělávací činnost.

 

Klíčové prvky infrastruktury centra CzechGlobe:

  • ekometabolomika,
  • izotopové analýzy uhlíku,
  • síť ekosystémových stanic zaměřené na měření toků uhlíku,
  • síť malých lesních povodí,
  • letecká laboratoř dálkového průzkumu země,
  • atmosférická stanice Křešín u Pacova, experimentální stanice ekofyziologie rostlin Domanínek,
  • velkokapacitní bioreaktor

 

Nově otvíraný pavilon s laboratoří pro studium ekometabolomiky a stabilních izotopů umožní propojit metody studia fyziologické odezvy rostlin na vliv prostředí s metodami environmentální metabolomiky, která umožní studovat bezprostřední  odezvu  rostlin na vliv prostředí. Tato laboratoř  patří ke klíčovým prvkům  infrastruktury CzechGlobe. Již v minulém roce byly zprovozněny Atmosférická stanice v Křešíně u Pacova, Experimentální ekofyziologická stanice v Domanínku a Letecká laboratoř dálkového průzkumu Země.

 

Fotogalerie:

Experimentální ekologické pracoviště Bílý kříž (EEP)

 

Experimentální stanice ekofyziologie rostlin Domanínek

 

Laboratoři stabilních izotopů

 

Atmosférická stanice Křešín u Pacova