Více času na podstatné

Brusel navrhuje seškrtat programu Životní prostředí 3 miliardy

16.10.2012 17:42

Evropská komise navrhuje, aby Česko letos dostalo na dotacích méně o 500 milionů eur, tedy 12,5 miliardy korun. O peníze mají přijít programy Doprava a Životní prostředí, a to kvůli tomu, že chybovaly při správě a kontrole čerpání evropských peněz. Informaci přinesl portál iDNES.cz.

Životní prostředí přijde patrně o tři miliardy, což úřad považuje v rámci možností za "úspěch". "Svým aktivním přístupem jsme ve spolupráci s rezorty místního rozvoje a financí původní výše korekce, kterou byla na úrovni 13,3 procenta, snížilo na současných pět procent. Považujeme tento výsledek za úspěch našeho vyjednávání, kdy výše korekce byla snížena o více než osm procent," uvedl mluvčí rezortu Matyáš Vitík.

Návrh Bruselu neznamená, že Česko o tyto prostředky definitivně přijde. Celková alokace prostředků určených pro ČR se nemění. Česko má možnost peníze využít na jiné programy, ale ne na ty, co jsou v běhu. Nové programy i čerpání peněz však musí česká strana být schopna vypsat a získat maximálně do konce roku 2015, tedy dva roky po skončení současného programovacího období.

Životní prostředí konkrétní plány na nové využití evropských peněz nemá, ale bude se snažit o to, aby skončily na projektech zlepšujících kvalitu prostředí, ve kterém lidé žijí.

 

Zdroj: iDNES.cz