Více času na podstatné

Business Leaders Forum vyhlašuje 19. ročník prestižní soutěže „CENA ZDRAVÍ A BEZPEČNÉHO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 2009“

04.12.2009 08:01

Business Leaders Forum vyhlašuje již 19. ročník soutěže Cena zdraví a bezpečného životního prostředí pro soutěžní projekty dokončené v roce 2009. K účasti vybízí všechny, kdo pozitivně ovlivňují životní prostředí ve svém okolí: podniky, místní komunity, zastupitelstva, školy, nevládní a další organizace. Záštitu nad soutěží drží ministerstvo životního prostředí ČR.

 

Vítězem soutěže se stane subjekt, který dosáhl nejlepší měřitelný výsledek ve zlepšení životního prostředí, bezpečnosti práce, zdraví zaměstnanců nebo obyvatel. Získá uznání a publicitu jako organizace, pro niž je ochrana životního prostředí a udržitelný rozvoj důležitou prioritou.

 

Za devatenáct let existence soutěže počet přihlášených projektů každoročně stoupá, a blíží se k šesti stům. V minulosti byl kladen důraz především na konkrétní ekologické přínosy: snižování odpadů, recyklaci, náhrady škodlivých materiálů šetrnějšími atd. V posledních letech, kdy se intenzivně rozvíjí koncept společenské odpovědnosti firem, se v soutěži kladně hodnotí i zvýšení bezpečnosti práce, péče o zdraví zaměstnanců a obyvatelstva a hlavně změny v myšlení a přístupů lidí, kteří každý den ovlivňují okolní realitu.

 

Přihlášení do soutěže je možné do 31. prosince 2009 a je zcela jednoduché: zájemce o soutěž  charakterizuje na 1 – 2 stranách textu projekt, který znamenal přínos ke zdraví nebo ke zlepšení životního prostředí: jednu konkrétní akci, investici či jinou aktivitu, ukončenou v roce 2009. Zároveň uvede její náklady a měřitelné přínosy. Jedním z významných hodnotících kritérií je dobrovolnost – proto se soutěže nemohou účastnit projekty, realizované pod hrozbou restrikce, penále nebo nařízené legislativou.

 

Soutěžní projekty posoudí komise, složená z významných odborníků na životní prostředí, v čele s ředitelem Centra pro otázky životního prostředí UK prof. RNDr. Bedřichem Moldanem, CSc,. Cena bude vítězi slavnostně předána na jaře 2010 za účasti předních představitelů průmyslu a obchodu, veřejné správy a nevládních organizací.

Více informací o soutěži: www.blf.cz/cena

 

BLF využilo možnost českou Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí propojit s Evropskou cenou:THE EUROPEAN BUSINESS AWARDS FOR THE ENVIRONMENT. Vyšle do ní nejlepší firemní projekty, které budou v mezinárodním měřítku soutěžit ve čtyřech samostatných kategoriích: environmentální management, produkt, proces a mezinárodní spolupráce.

Více informací o Evropské ceně: www.ebae.eu

Někteří dosud ocenění soutěžící: Komtesa Kutná Hora, Třinecké železárny, Fiomo Praha, Synthesia Pardubice, Vítkovice, Barum Continental Otrokovice, Kovohutě Příbram, Česká rafinérská, Elektrárny Opatovice, Komutex, Tesla Sezam, Metrostav, TC Mach, Wiegel CZ žárové zinkování, Juwital, Kovohutě Příbram nástupnická, JUWITAL, s. r. o., Ústav chemických procesů Akademie věd ČR, Dvořák-svahové sekačky, Obecní úřad Kněžice a Rokospol.

Držitelé zvláštních ocenění: ZŠ Molákova, Škola Mesit a Karviná 2000, Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí, Veskom spolu s Obecním úřadem Borová Lada, Diakonie Broumov, Městský úřad Holešov a Obec Vrutice, TARMAC CZ a. s., MUCOS Pharma CZ, Středočeské sběrné suroviny, České ekologické manažerské centrum, město Havlíčkův Brod, České Švýcarsko, Městská část Praha 10, Základní škola a Mateřská škola speciální, Rakovník, Základní škola Karviná-Ráj, Základní škola Vítkov a Veskom.

 

Kontakt:        

Business Leaders Forum

Ing. Tomáš Nejedlo

tel: 224 216 275, 602 688 888

 e-mail: blf@blf.cz